Anna Strandlind: Är du närvarande i din kropp?

Var tacksam för din kropp! Ta den inte för givet! Anna uppmanar oss att bli medvetna om hur fantastisk kroppen är och att inte ska glömma att kropp och själ hör ihop.

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Vad innebär det att vara närvarande i sin kropp? För mig är det att verkligen känna in och uppleva kroppen med alla sinnen. Att bli medvetet om den fantastiska kroppen och dess funktion.

Vi tycker och tänker så mycket om vår kropp, men är inte alltid närvarande i den. Ibland känns det som vi är mer ovän än vän med vår kropp. Vårt fokus ligger på vikt, på utseende… Och vi glömmer bort hur mycket vi har som faktiskt fungerar i vår kropp. Vi tar den för givet.

 

Många skapar en identitet i sin kropp och jämför den med andras. Det är inte alls samma sak som att vara närvarande i eller känna tillit till sin kropp.

Att uppleva kroppen via våra sinnen, gör oss mer vaksamma och mer tacksamma över den. Ett exempel kan vara att känna efter hur nacke och axlar samspelar när du lyfter dina armar. Hur känns det?

Att upptäcka kroppen via din intuition gör att du blir mer kroppsmedveten. Vad ger din intuition dig för svar?

De som dansar, tränar yoga, styrketränar upplever denna närvaro i sin kropp. För mig är det en ”helig” känsla när mitt huvud, min intuition och min kropp samspelar. Kropp och själ hör ihop.

 

Att tänka sin kropp och att känna in sin kropp är helt två olika saker. Jag vill ge dig ett exempel: När du tänker att du ska känna dina händer, så är det en helt annan upplevelse än när du verkligen känner in i dina händer. Är de varma eller kalla? Gör det ont i dem? Känns det bra?

Vad känner du i din kropp när du upplever glädje eller sorg? När du är fysiskt ansträngd? När du är motiverad eller när du känner rädsla? Vad är det som påverkar våra kroppar?

Vi har lätt att förstå fysisk smärta som huvudvärk eller ont i magen. Det blir påtagligt. Men vad är den bakomliggande orsaken till smärtan? Vad upplever vi som påverkar vår känslokropp?

 

För att förtydliga så vill jag påstå att känslorna lagras i våra kroppar. Men vad händer med kroppen om vi inte kan hantera våra tankar? Om vi inte känner efter? Vi får svårare att hantera situationer och till slut ”sväljer” vi stress som gör att kroppen blir lidande.

Så vi bör bli medvetna om våra känslor, berätta vad vi upplever, så att det obearbetade inte ”biter” sig fast i kroppen. Vi kan lösa blockeringar genom att acceptera våra känslor, istället för att förtränga dem.

Vår kropp är skapt för rörelse, så lär känna din kropp genom träning för då hjälper du dig själv att hantera dina känslor.

 

Många kramar från mig!

 

Anna

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.