Inspirerande läsning ger (alltid) näring till barnens själ

Läsning är en viktig del av våra liv och det är barnen som skall njuta av språket och berättelserna, skriver Mia Mattsson-Mercer.

Text: Mia Mattsson-Mercer
Foto: Privat

Sedan ett år tillbaka hemskolar jag mina två barn. På tisdagarna träffar vi alla de andra som hemskolar sina barn i vår kommun, för en gemensam undervisning av andra lärare.

Jag blev tillfrågad om jag ville skapa en bokklubb för elever mellan 9-12 år. Ledningen tyckte det var en god ide om vi valde ut en bok till barnen som de efteråt kunde diskutera tillsammans. Jag respekterade deras förslag, men efter att ha mött barnen ville jag göra något annorlunda. Barnen var väldigt spirituella och behövde olika sätt att inspireras på.

Att vara djurkommunikatör har sina fördelar då jag även kunde läsa av barnens energier. När de gäspade under en lektion berodde det inte på ohövlighet, det var själen som inte längre fann någon inspiration.

Varje tisdagsmorgon berättade jag om mina erfarenheter med hundar i utsatta förhållanden. ”Kommer djuren till himlen?” frågade jag dem.

Alla hojtade ett stort klart ”ja”! Klart djuren kommer till himlen.

Högt läste jag en vacker dikt om djuren på Andra sidan. Till min förvåning, när jag slog ihop boken, insåg jag att vi alla grät. Texten berörde oss på djupet. Alla sinnen var i samklang.

Jag bad klassen att ta med sig en bok som berört dem. När barn gillar vad de läser pratar de med en inspirerande passion. Dessutom lär de sig att inte vara blyga eller rädda att prata inför en grupp. Med en inspirerande kraft växer en säkerhet fram!

Läsning är en viktig del av våra liv och det är barnen som skall njuta av språket och berättelserna. En lära om den spirituella världen, vänlighet och bemötande, Andra sidan. Ni kan förstå att jag också lär mig massor.

En dag kom en mamma fram till mig. ”Med tjat och gnat har jag försökt att få min son att läsa mer böcker. Men sedan han började i bokklubben får jag knappast honom att lämna boken ifrån sig. Han ligger numera jämt på soffan och läser. Nu får jag gräla på honom för att han skall gå ut”, sa mamman skrattandes.

Texter skall beröra både vårt intellekt och i hjärtat. Barn har en otrolig kärlek till böcker, om vi tillsammans tar oss tid att läsa för varandra.

Låt barnens själ själv få välja den litteratur som får dem att blomstra som allra mest.

That’s Amore!
Mia Mattsson-Mercer"När barn gillar vad de läser pratar de med en inspirerande passion. Dessutom lär de sig att inte vara blyga eller rädda att prata inför en grupp", skriver Mia. Foto: Privat.

Berätta för oss vad du tycker om tidningen Nära!

Fler krönikor

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.