Mörkret är ljusets sätt att förbereda oss för något vackert

Mias dotter Olivia var med ridolycka och blev liggandes i månader i hemmet. Men olyckan lärde även Mia och hennes familj att aldrig förlora hoppet.

Text: Mia Mattsson-Mercer
Foto: Privata

Djur och barn är fantastiska lärare. Deras visdom är alltid klockren och inspirerande. Det var dagarna innan julafton för snart två år sedan som min dotter Olivia bröt lårbenet i en ridolycka. Veckor blev till månader som Olivia tvingades ligga ensam i sitt hem.

Skolan stöttade inte henne trots påtryckningar från mig. Släkt och vänner fanns långt borta! Det var en svår, mörk tid med smärta och tårar. ”Mamma, det gör ont att leva! ” sa Olivia en morgon.

Som mamma gjorde det oerhört ont att höra de orden. Vi pratade om att efter mörkret kommer ljuset, om att försöka att inte förlora hoppet. En dag bad Olivia mig köra henne till stallet där olyckan hade inträffat. Hon gick fram till den stora vackra hästen. ’”Fina du, det var inte ditt fel och jag älskar dig fortfarande!” sa hon. Platsen för olyckan hade satt djupa spår inom henne, som en ond tagg i hjärtat.

Vi bestämde oss för att söka efter en ny ridskola. Vi hittade en som inte låg långt ifrån vårt hem. Där fanns en vacker sandfärgad ponny vid namn Sunshine. Olivia och han fann varandra direkt. Aldrig förr hade jag sett ett ekipage vara så sammansvetsade som de två. Jag tittade upp mot universum och log. 

”Mamma kommer du ihåg den dagen då vi pratade om att aldrig förlora hoppet när det känns mörkt. Att inte se en olycka endast som något negativt.” sa Olivia.

Jag mindes ett budskap från en gatuhund som påminde om vad Olivia sagt. Till min lycka hittade jag noteringarna från den hemlösa hunden.

De flesta människor är rädda för smärtan, men ni är även rädda inför era medmänniskors smärta. Ni flyr undan många gånger och dömer det till att det kan vara ett drama ni inte vill bli involverade i. En människas smärta är inte endast deras lärdom, det är allas lärdom. Det visar om ni är fördömande och ryggar, eller om ni är den som hjälper. En lärdom är inte endast negativ, men om rädslan träder in, blir den till negativ.

Med dessa ord vill jag, Olivia, Max, och vår häst Sunshine passa på att önska er underbara läsare en riktigt god jul och ett magiskt 2017.

That’s Amore!
Mia Mattsson-Mercer

Mia med barnen Olivia och Max. Foto: Privat

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Nyhetsbrevet kommer till din e-post en gång i veckan med nyheter om vad som är på gång.

Du kan också göra en avanmälan om du av någon anledning inte vill ha Näras nyhetsbrev eller ändra din e-postadress. 

Skicka mig även erbjudanden från Egmont Publishing, som äger Tidningen Nära, och våra partners.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.