Rödbetskaka med karamelliserade valnötter och solrosfrön

Det här ljuvliga receptet är hämtat från My Feldts bok Blåbärssnår, Äppelskrutt och Rabarberskugga. Fram till och med den 24 oktober kan du tävla om att vinna boken, så klicka på våra tävlingar och ta chansen!

Text: My Feldt
Foto: Linda Lomelino

Alla vet att man kan baka kakor på grönsaker, men vi gör det ändå all deles för sällan. Just rödbetor har en otrolig sötma! Inte så mycket nyttigare kanske, men det blir saftigt och gott. Du kan också testa att byta ut rödbetorna mot samma mängd blåbär eller lingon.

TILL 1 KAKA
60 g valnötter
80 g solrosfrön
210 g grovt riven rödbeta
160 g neutral olja, t.ex. druvkärnolja
150 g siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
8 g bakpulver
en knivsudd finkornigt oraffinerat havssalt
100 g ägg (ca 2 st)
225 g mixat rårörsocker

Karamelliserade valnötter
45 g rårörsocker
120 g valnötter


GÖR SÅ HÄR
1. Blötlägg valnötterna och solrosfröna till kakan. Låt dra i 5–8 timmar.


2. Värm ugnen till 175 grader med varmlufts- funktion.


3. Sila av valnötterna och solrosfröna. Hacka nötterna grovt.


4. Smörj och mjöla en avlång bakform, cirka 1 ½ liter.

5. Blanda rivna rödbetor, valnötter, solrosfrön och olja i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan bunke.

6. Vispa ägg och socker tills det är vitt och pösigt. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggvispet. Tillsätt sedan rödbetsblandningen och rör försiktigt ihop smeten.

7. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter. Känn efter med en sticka så den inte är kladdig i mitten – baka i så fall i ytterligare några minuter. Ta ut kakan och låt svalna. Kakan är nästan ännu godare dagen efter, men vira i så fall in den i ett bakplåtspapper och förvara i rumstemperatur över natten.

8. Karamellisera nötterna: Smält sockret i en stekpanna under omrörning på medelvärme. Vänd ner valnötterna och rör om så att de täcks av karamellen. Lägg nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna. Hacka nötterna grovt och strö dem över kakan före servering.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Nyhetsbrevet kommer till din e-post en gång i veckan med nyheter om vad som är på gång.

Du kan också göra en avanmälan om du av någon anledning inte vill ha Näras nyhetsbrev eller ändra din e-postadress. 

Skicka mig även erbjudanden från Egmont Publishing, som äger Tidningen Nära, och våra partners.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.