9 steg till ett energifyllt hem: Rensa med KonMari-metoden

Vad har städning och välbefinnande gemensamt? Massor! För allt det du omger dig med påverkar ditt mående! Vad i ditt hem stjäl din energi? I Japan använder man sig av filosofin Konmari som går ut på att bara behålla de saker som får hjärtat att klappa!

Text: Anette Larjard
Foto: Shutterstock

Allt inom oss och runt omkring oss består av vibrerande energi. Allt påverkar oss, både positivt och negativt. Det finns saker som gör oss oroliga och dränerade på energi och så finns det saker som ger styrka, kraft och inspiration.

Våra hem är ofta en förlängning av oss själva. Det är en plats där du ska kunna samla kraft men också känna trygghet. Det ska kännas energigivande, fräscht och rent. Det ska vara en plats för harmoni!

Genom att observera vad du omger dig med kan du påverka ditt mående. Att rensa i röran ger oss en känsla av lycka och lätthet.

Att rensa ut, precis som vi gör en detox, tarmsköljning eller nässköljning, ger en känsla av välbefinnande, frihet och renhet. Du släpper taget om gammalt bagage som du inte längre behöver, och upplever istället en känsla av pånyttfödelse.

Rensa enligt Marie Kondo

Marie Kondo är den japanska organisationskonsulten som har grundat en städfilosofi som har blivit väldigt populär. I hennes bok ”Tidying up with Marie Kondo”, som legat på The New York Times bestseller-lista och sålt över fyra miljoner exemplar, kan du läsa om att förändra kaos till ordning.

Hennes princip går ut på att bara spara på de saker som gör dig glad och som du verkligen vill behålla. Marie tipsar om att lyfta upp varje sak och lägga vid sitt hjärta och fråga sig om den här saken verkligen ger lycka.

Spara tid och energi

Du sparar både tid och energi om du har ordning och struktur runt omkring dig. Notera hur mycket bättre du mår av den positiva energin inom dig, och bland dina tillhörigheter.

Lev med eftertanke och medvetenhet, och gör aktiva val som gör att du känner dig både tillfreds och upprymd. Du är värd att leva i harmoni med dig själv och med din omgivning. Lev ett liv med flödet istället för emot det.

Gör val som gör att du kommer närmre ditt hjärta, grunda dig i dig själv och se på dig själv med milda ögon.

Så här rensar du i röran med KonMari-metoden

Du gör din utrensning både stegvis och gruppvis.

1. Första steget är att inse att utrensningen kommer bli en tidskrävande aktivitet som kanske kräver lite kreativitet. Fundera över vilka behov du har och hålla fast vid dem.

2. Sedan går du vidare med att fråga dig vad du vill organisera och varför. Kanske är det bara ditt förråd som behöver ses över, dina köksskåp eller så är det hela ditt hem du vill få ordning på.

3. Fråga dig själv vad du vill uppnå med att rensa ut. Varför tror du att ditt liv kommer bli lättare, ljusare och bättre än tidigare?

4. Nu är det dags att kategorisera dina saker. Enligt Maries metod har hon fyra huvudkategorier: kläder, böcker, papper och övrigt.

5. Börja med de saker du inte har någon känslomässig bindning till. Det gör det lättare för dig att komma igång med att välja vad du vill behålla och inte.

6. Ditt fokus ligger på vad du verkligen vill behålla. De saker som gör dig lycklig och som ger dig en bra känsla. Enligt Marie ska sakerna ”glittra” för att du ska välja att behålla dem.

7. När det gäller minnessaker ska du försöka att inte bli för nostalgisk. Har du svårt för att välja om du ska spara eller lämna, kan du alltid lägga saker i en ”vänta-hög” och ta dem sist. Det gäller bara att inte låta sakerna ligga kvar i en hög och skapa ny oordning längre fram. Våga släppa taget om gammal stagnerad energi, bjud in det nya, friska, så energin flödar till dig.

8. När du har gått igenom alla saker och är klar med en kategori, lägger du tillbaka det du vill spara, det du verkligen använder och som glittrar för dig. Se till att varje sak har sin plats.

9. Resten ska du sälja, skänka, slänga eller återvinna till något annat.

Så vet du om du ska spara eller skänka

SPARA:
Du känner ett pirrande och mjukhet i ditt hjärta.

SLÄNG/SKÄNK:
Du känner en dov känsla i kroppen och upplever tomhet och tystnad.

LÄGG I EN ”VÄNTA-HÖG”:
Är du tveksam på vilken känsla du känner så lägger du prylen i en ”vänta-hög”.

Tänk på att alla saker som du inte tycker om eller som du känner dåligt samvete över, dränerar dig på energi istället för att ge dig energi.

5 tips för hållbar utrensning

1. Schampo, hudkrämer eller exempelvis bomullspads som aldrig används kan du skänka till härbärgen där de är uppskattade.

2. Fungerar din gamla dator, mobil eller annan teknisk utrustning fortfarande? Skänk det till en fritidsgård, asylboende eller annat ställe där de kan komma till användning.

3. Lakan, sängkläder och andra tyger med småhål eller fläckar som inte går bort kan skänkas till hund- eller katthem.

4. Böcker kan vara uppskattade av sjukhus, secondhandaffärer och kaféer. Annars går det bra att lägga pocketböcker i pappersåtervinningen och att använda inbundna böcker till papier maché eller brasan.

5. Det finns många butiker som tar emot kläder som inte passar till välgörenhet eller secondhand för återvinning – ibland i utbyte mot ett presentkort!

Finns det någon baksida med att rensa?

För de flesta är det välgörande att rensa bland exempelvis saker, vänner, rutiner, föreställningar om sig själv och andra. Det är viktigt att trivas med dem vi är och med världen vi befinner oss i. Destruktivt blir det först när du har behov att ständigt förändra. Att hela tiden förbättra oss istället för att hitta förnöjsamhet. Kanske behöver du då hålla en mjuk hand på ditt hjärta och fråga dig om det verkligen är nödvändigt att göra om eller byta. Är du inte redan bra nog som du är?

Läs mer

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.