Näringsrik mat är kärlek till dig själv

Tänk att maten vi stoppar i oss kan vara förförande vacker, god och dessutom göra oss pigga och glada! Nära besökte Raw Food House för att träffa kocken Linda Nilsson. Hon har recepten för en grönare jul. Så prova att byta ut några rätter på julbordet och din kropp kommer att jubla!

Text: Paulina Holkenberg
Foto: Paulina Holkenberg, Peter Westrup

På restaurang Raw Food House, mitt i centrala Malmö, finns det en tanke bakom varje detalj. Här ska du kunna äta näringsrik mat som är bra för din kropp, men också kunna avnjuta din måltid i en lugn och behaglig miljö. 

Därför har Linda Nilsson, grundaren till konceptet, tillsammans med delägaren Jonathan Nilsson, skapat restaurangen i lantlig stil med återvinning i fokus. Bardisken är till exempel hopmonterad av dörrfoder från Malmös gamla nunnekloster. Och sittplatserna är kyrkbänkar från en gammal kyrka på Skåneslätten.

– Jag ville skapa en plats där man kan träffas och byta erfarenheter med varandra, säger Linda. Jag tycker bänkarna bjuder in till det. Här sitter man nära varandra och det är lättare att börja prata med folk man inte känner. 

Lindas intresse för mat började när hon som ung drabbades av matsmältningsbesvär. Uppblåsthet, magsmärtor och tarmsår plågade hennes tonår. Läkarna hon besökte hittade bara symptomen och inte orsakerna till besvären. Så istället tog hon saken i egna händer och började experimentera sig fram: Vilken kost gjorde att hon mådde bättre? 

– Jag började med att utesluta kött och insåg redan då hur mycket maten vi stoppar i oss påverkar vårt mående. Mina magsmärtor och besvär försvann! 

Det var starten för Lindas matintresse och det visade sig att det fanns en helt ny, vegetarisk värld att upptäcka. Linda lagade mat till vänner, familj och bekanta. Och intresset för hur rätt mat skapar balans i kroppen växte. Så småningom lämnade hon socialarbetet och började istället utbilda sig till kroppsterapeut och hälsokonsult. 

Kärlek vid första smakbiten

Det riktiga kockintresset väcktes när Linda fick möjligheten att jobba på ett hotell i Skanör i Skåne tillsammans med fyra stjärnkockar som ville lära sig mer om hälsokost i sin matlagning. 

– Vi bytte erfarenheter där på hotellet. Jag hade aldrig jobbat i ett kök tidigare, och de ville lära sig om hur man tillagar näringsrik och hälsosam mat.  

För ungefär tio år sedan kom en vän till Linda hem från USA och berättade att hon provat mat som inte värmts upp mer än till 42 grader.  

Linda minns Raw Food-pizzan med pesto på. Det var den första Raw Food-rätten hon smakade och det var kärlek vid första smakbiten. 

Kort därefter fick hon idén att starta en egen restaurang.
– Jag inspirerades av en Raw Food-restaurang som heter Café Gratitude i Kalifornien och insåg att det inte fanns någon likande restaurang i en så mångkulturell stad som Malmö. Jag ville skapa en plats där människor kunde mötas, utbyta erfarenheter med varandra och njuta av varsamt tillagad mat där näringsämnena finns kvar. 

Fyra år senare öppnades restaurang Raw Food House och det dröjde inte länge förrän gästerna började fråga efter recepten. Istället för att göra en traditionell kokbok skapade Linda en kokbox, inspirerad av receptkorten som var populära att prenumerera på under 70-talet.

– Jag har spenderat så många timmar i köket med kokböcker som slagits ihop mitt i stöket. Jag har försökt lägga lappar och bläddrat fram och tillbaka. Så istället för att göra en bok ville jag skapa något som är lätt att använda i köket så att det blir enkelt och inspirerande att laga grön mat! 

– Dessutom är det väldigt praktiskt att man kan dela med sig av sitt favoritrecept utan att behöva låna ut hela sin kokbok. Eller varför inte ta med dig ditt receptkort till affären, så slipper du skriva en inköpslista! Som liten var Lindas mamma noga med att servera god och näringsrik mat, hälsotänket har alltid funnits i familjen.

– Jag är uppvuxen med bra, fiberrik mat utan socker och en groddlåda på köksbänken. Det har varit naturligt för mig att välja bra mat. Därför var det lätt för mig att hitta tillbaka till näringsrik mat när jag fick matsmältningsproblem i tonåren.

På vilket sätt mår kroppen bra när vi äter mat som Raw Food?
– När vi äter näringsfattig mat och mat med tillsatser utsätter vi kroppen för obalanser. Den raffinerade processade maten skapar bland annat försurning i kroppen. När vi hettar upp maten försvinner dessutom viktiga näringsämnen och enzymer som vi behöver för att smälta maten. Det är därför man kan uppleva att man blir trött efter att ha ätit tillagad mat. 

– När du istället äter rå och ren mat med näring fylls kroppens näringsdepåer på och du ger kroppen möjlighet att komma i balans. Du blir pigg och får ett starkt immunförsvar så att du håller dig frisk hela året. Näringsrik mat är bland annat väldigt bra för att balansera högt blodtryck, bra mot hjärt-och kärlsjukdomar, struma och liknande sjukdomar. Dessutom får du inga toppar och dalar, blodsockret hålls på en stabil nivå. 

– I perioder, som nu när jag lanserade min kokbox, är det väldigt tacksamt att ha en hög energinivå och att kroppen inte behöver så mycket sömn, säger Linda. Jag hade aldrig orkat med restaurangen, boken och privatlivet om det inte var för att jag gav kroppen bra, rå mat. 

Förutom att ha blivit av med de fysiska besvären märker Linda också en själslig förändring sedan hon lade om sina matvanor. 
– Jag började vibrera på andra frekvenser. Jag känner mig själsligt ”in-tonad” i mig själv och har fått en bättre kontakt med min själ sedan jag började lyssna på vad kroppen hade att säga mig. Numera lyssnar jag på min kropps signaler.

Stilla stund vid matbordet

En bra dag startar Linda med ett glas ljummet vatten med citron. Sedan tar hon med hunden Budda och springer en runda. När hon kommer hem sätter hon sig och mediterar eller gör yoga. Och står gärna på huvudet.

– Jag tycker det är härligt att se världen upp-och-ner. Det gör att man får lite perspektiv på saker och ting, säger Linda och ler. Sedan sätter jag mig i stillheten och tänker på allt jag är tacksam över i livet. Efter det bär det av till Raw Food House för att jobba. 

När dagen börjar nå sitt slut samlas hela familjen kring middagsbordet. 
– När barnen var mindre tog vi varandras händer och sjöng en sång innan vi började äta för att skapa närvaro och lugn inför måltiden. Nu är de lite större så det gör vi inte så ofta, men vi tar oss alltid tid att landa inför måltiden och försöker göra det lite extra mysigt med tända ljus och lite stillsam musik i bakgrunden.  

En vanlig föreställning kring Raw Food är att det både är krångligt att tillaga och dyrare än vanlig mat. Men Linda slår hål på den myten direkt.

– När man ska förändra sin kost gäller det att också förändra sitt sätt att tänka, säger Linda. Det är inte dyrare om du ser till helheten. Med bra mat slipper du både sjukfrånvaro och att lägga pengar på mediciner. Och med mer näring i maten behöver du inte lika stora portioner. Dessutom finns det ett helhetstänk kring Raw Food, att ta vara på allt på råvaran och att använda bra råvaror under säsong. 

– Jag brukar säga att Raw Food är snabbmat, det gäller bara att man är lite klurig. Du kan förbereda mycket dagen före, som blötläggning eller torka något i torkugnen över natten, du måste bara planera lite. En del recept går jättefort, att mixa en soppa eller en dipp tar ingen tid alls!  

Mycket av recepten kan du göra stora satser av, som bröd, kex eller gröt och ta fram efterhand. Det finns mycket genvägar, det gäller bara att hitta ett nytt sätt att tänka. 

Har du några tips för nybörjare?
– Börja lite lagom. Och fundera på hur just ditt liv ser ut. Hur mycket tid har du att avsätta till matlagning? Förbered dig på att det är ett nytt sätt att tänka och börja med göra några smoothies då och då. Därefter kanske du kan gå över till att bara äta frukosten rå. Samla några kompisar en helg, köp en bra receptbok och laga rå mat tillsammans och bygg på lite i taget. Det är ingen bra idé att gå ”all in” och förändra allt på en gång. Låt de nya, sunda vanorna ta tid, då är det större sannolikhet att du håller kvar vid dem.

Nu när det är kallare ute vill man gärna värma sig med något varmt, finns det något knep för det?
– Kryddor som ingefära, chili, cayennpeppar och vitlök är bra råvaror att använda för att uppleva en värmande effekt i kroppen. Dessutom kan man försöka förbereda maten genom ta ut den en stund innan så att den inte är kylskåpskall. 

– Och värmer du maten till 42 grader så är det oftast så varm maten är för att vi ska kunna äta den. Vår kropp är ju 37 grader så 42-gradig mat upplevs faktiskt som varm när vi stoppar den i munnen. 

Går det att göra ett julbord på bara rå mat? 
– Absolut, det finns massor av goda kålrecept! Du kan göra en form av ris á la Malta som jag kallar för ris á la mandel. Och så finns det en jättegod saffranspudding på chiafrön, saffran, apelsin och mullbär. Den kombinationen är så god! Och så finns det ju massor av goda desserter och tryfflar! 

Vad står på ditt julbord i år? 
– Kål i olika former! Och det som nämnts ovan och eftersom jag fyller år på julafton blir det nog någon läcker, rå tårta! Det finns flera goda raw food-cheescakes, eller så kanske det blir en god hasselnötspaj med chokladtäcke!

"Erbjuder du din kropp bra mat så tackar den dig genom att hålla dig frisk", säger Raw Food-kocken Linda. Foto: Peter Westrup.

Det här är Linda:

Ålder39 år.
Gör: Grundare av Raw Food House, kock, författare och inspiratör. Linda håller även kurser i Raw Food-matlagning.
FamiljTre barn, en hund, en katt, en kanin och bin.
BorI ett hus på landet utanför Höllviken i Skåne.
IntressenMat, hälsa, yoga, salsa, trädgårdsarbete och personlig utveckling.
Andlighet för mig: Att vara in-tonad i sig själv, att förstå sig själv för att kunna fatta bra beslut. Andlighet för mig är att vara medveten och närvarande i stunden. 
FavoritmatDet italienska köket.
Dricker helstGröna juicer och min egengjorda Kumbucha.
Favoritrecept ur boxenParanötsaiolin, den passar till allt!
Hemsidarawfoodhouse.se
KontaktTelefonnummer till restaurangen 040-12 92 00, linda@rawfoodhouse.se 

Lindas recept för en grönare jul!

Auberginesill

30 min + 3–5 tim blötläggning + 4 tim i torkugn · 10 portioner

”Sillen”
1 mellanstor aubergine 
½ msk salt 
1 dl olivolja 
½ dl citronjuice eller vinäger 

1. Skala auberginen och dela den i skivor på längden, ½–1 cm tjocka. 
2. Salta och låt skivorna ligga ca 1 timme i marinaden. 
3. Lägg skivorna direkt på en torkbricka och torka dem i ca 4 timmar på 42 grader. När skivorna har blivit mjuka är de klara. 
4. Skär skivorna till små sillbitar, ca 4 cm långa, och lägg i fina glasburkar med lock i väntan på sås.

Citron- och örtsås
3 dl cashewnötter
2 dl vatten
2 vitlöksklyftor
2 msk näringsjäst
2 tsk örtsaltzest och juice från 2 citroner
1 msk ljus misopasta
3 msk vinäger
2 msk olivolja
1 dl finhackad dill
1 dl finhackad persilja 

1. Blötlägg cashewnötterna i 3–5 timmar. 
2. Skölj dem noga.
3. Lägg alla ingredienser utom dill och persilja i blendern och mixa till en len sås. 
4. När du är nöjd med konsistensen tillsätter du hackade örter och häller såsen över de torkade auberginebitarna i glasburkarna. 
5. Låt stå några timmar innan servering så att smakerna hinner gifta sig. 
6. Förvara i kylskåpet. Håller 3–6 dagar. 

 

Ris à la mandel

45 min + 3–5 tim blötläggning · 6 portioner

Vaniljsås (10 min. + 3–5 tim blötläggning)
3 dl cashewnötter
2 dl vatten
1 dl honung
½ tsk salt
1 tsk vanilj
2 ms smält kokosolja
Juice av en ½ citron

1. Blötlägg cashewnötterna i 3–5 timmar och skölj dem sedan väl.
2. Mixa alla ingredienser i din blender till en len sås.

Saftsås  (7 min.)
4 dl jordgubbar
5 dadlar
½ tsk vanilj

1. Mixa alla ingredienser i din blender till en krämig sås. 

Grönsaksfyllning  (25 min.)
2 dl blomkålsris (ca ½ litet blomkålshuvud)
1 dl palsternacksris (ca 1 liten palsternacka)
½ dl hackad mandel

1. Dela blomkålen i små buketter och lägg i matberedaren. Pulsa maskinen i korta intervaller tills blomkålen liknar ris.
2Skala palsternackan och gör likadant med den.
3. Blanda palsternacksriset med blomkålsriset.
4. Mixa mandeln i små bitar och blanda den med riset.
5. Häll vaniljsåsen över grönsaksfyllningen och rör ihop för hand. 

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.