Här har jag lagat den med morot och squash, som båda balanserar vata. Servera med basmatiris och färsk koriander.
Mungdal med morot och squash
Ingredienser för två personer:
1 dl mungbönslinser
5 dl vatten + 3 dl hett vatten
1 morot
1 squash
1 tomat
2 cm färsk ingefära
2 msk ghi (eller ghee, klarnat smör, se recept på ayurvediskt.se)
1 tsk malen gurkmeja
1 tsk salt
1,5 tsk malen spiskummin
1 nypa hing (en ört, läs mer om den på ayurvediskt.se)
Gör så här:
Skölj och lägg mungbönslinserna i blöt i 3 dl hett vatten minst 30 minuter. Häll av blötläggningsvattnet och lägg linserna i en kastrull tillsammans med 5 dl vatten, salt, gurkmeja och spiskummin.
Låt koka 15–20 minuter tills linserna är mjuka. Fräs under tiden hing någon minut i ghi i en kastrull. Mixa tomaterna och ingefäran till en tomatpuré. Häll i kastrullen med hing, låt fräsa en stund tills oljan och tomaten separerar sig från varandra. Häll i skivad och halverad squash och morotsslantar.
Låt fräsa med och rör om så att morötterna och squashen täcks av tomatpurén. När det har fräst 3–4 minuter, blanda allt i en kastrull, rör om försiktigt och låt sedan koka ytterligare 15–20 minuter, tills grönsakerna mjuknar.