Så välgörande är våra djur!

I Varberg finns det en kärvänlig katt som hälsar kunder välkomna till matbutiken. Vilket positivt inslag i vardagen! Nu har katten Molle fått en egen Facebook-sida där du kan följa honom och hans betydelse för alla butikskunder som möter honom.

Text: Anette Larjard
Foto: Ann Eriksson

Katten Molle har blivit en rikskändis. En väldigt uppskattad sådan! För Molle hälsar kunderna välkomna till matbutiken Ica Hajen i Varberg. Där kan han sitta i entrén i timmar och titta på förbipasserande människor.

Många har förstås undrat vem han är, var han kommer ifrån och om han har något hem att gå till. Vilket han har! Molle har tagit sig till butiken under ett års tid helt enkelt för att han trivs där. Och numera har han fått en egen skylt där intresserade kunder kan läsa lite mer om honom.

Enligt ställföreträdande Ica-handlaren Victor Andersson har Molle sedan en tid även en egen hyllningsgrupp på Facebook, ”Hajenkatten i Varbergs vänner”. Här beskrivs han som en inspiratör till glädje för många människor som möter honom i sitt vardagsliv. I Facebook-gruppens inlägg kan man bland annat läsa följande om Molle: ”Oavsett hur din dag på jobbet varit, möter han alltid troget upp i luftslussen med ett vänligt bemötande och ett leende på läpparna”.

Tydligen är detta en väldigt social katt som har fått till vana att gå just till den här butiken. Och det är många som kommer fram till honom och klappar och gosar en liten stund.

Stöd i både glädje och sorg

Molles vänliga bemötande har får kattvänner att le och känna värme i hjärtat. Han är en riktig vardagshjälte.

Det finns idag mycket forskning som visar att husdjur påverkar människan positivt. De är en stor resurs för att förbättra hälsa, livsstil och levnadsvanor, eftersom de påverkar oss både fysiskt, psykiskt och socialt.

Djuren hjälper oss att ta bättre hand om oss själva. Vi blir till exempel mer fysiskt aktiva om vi äger en hund, vilket kan få till följd att samhällets kostnader för läkemedel minskar.

Forskning visar att sällskapsdjur ger ett socialt stöd både i vardagen och vid kriser. De har nämligen en lugnande effekt på oss när vi känner oss stressade, ledsna eller irriterade. Och de ger en känsla av mening och att vara behövd.

Sällskapsdjur ger förstås också en känsla av trygghet och glädje och är därför för många ett härligt sällskap.

Det har även visat sig att djur stimulerar den känslomässiga utvecklingen hos både barn och vuxna. Och de är en viktig resurs inom vården och vid behandling av äldre med demens. Idag finns många uppskattade katter och hundar på äldreboenden där de, bara genom sin närvaro, gör en fantastisk insats för de äldre.

Fika med en katt!

Har du själv, av olika anledningar, inte möjlighet att ha ett husdjur, finns det många utflyktsmål där både barn och vuxna kan få uppleva närhet till djur. Djurparker, djuraffärer, 4H-gårdar och även bondgårdar som tar emot besökare.

Kattkaféer där du både kan njuta av goda bakverk och samtidigt gosa med en katt har blivit populärt runt om i världen. Nu är det tänkt att även Stockholm ska få sitt eget kattfik, The Cat Corner, planerar att öppna på Södermalm. Här ska det serveras smörgåsar, kakor och kattmys i skön förening. Nio hemlösa katter ska få leva gott här och tittas till av både veterinär och djurskötare. Och för att det inte ska bli alltför stökigt för de fyrbenta vännerna, så kommer du att behöva boka plats innan du kommer hit.

Läs och lär om djurens positiva inverkan!

 

 

Fler artiklar

Din åsikt är viktig för oss. Berätta vad du tycker om tidningen Nära! Din kommentar kan komma att publiceras som en insändare i tidningen. (Det går bra att använda en anonym signatur).

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.