Sverige är ett hälsosamt land!

Det är glädjande att höra att Sverige är världens tredje mest hälsosamma land! Vi mår väldigt bra, tack vare vår kultur. Och Benny Rosenqvist kommer med goda spådomar. Framtiden ser ljus ut, så vi får vara glada för kunskapen från våra skandinaviska förfäder!

Text: Paulina Holkenberg
Foto: Shutterstock, Cecilia Möller/TV4

Enligt en undersökning som den medicinska tidskriften The Lancet publicerade nyligen, är Sverige det tredje mest hälsosamma landet i världen! Bara Island och Singapore ligger före Sverige. Studien gjordes utifrån FN:s hälsomål och man har tittat på allt från matvanor, övervikt, konsumtion av alkohol och tobak till krig och välstånd.

Det som är utmärkande för Sveriges befolkning är att vi äter mycket högkvalitativa mjölkprodukter. Till skillnad från många andra länder där man äter yoghurt, så äter svenskar filmjölk som innehåller många goda bakterier som är bra för tarmfloran. Dessutom äter vi gärna knäckebröd och rågbröd som är mycket bättre än kolhydraterna som vi hittar i brödprodukter i andra länder.

Är det här positiva hälsotillståndet bestående? Vi bad mediet Benny Rosenqvist sia om svenskars hälsa i framtiden:
– Så fantastiskt att Sverige är det tredje mest hälsosamma landet i världen! Vi har en kultur med bra bakterier, men vi är också en befolkning med bra tankar. Hälsa är ju även vårt psykiska välmående.

– Regelbundenhet och bra kost skapar goda energier i kroppen, vilket gör oss lugna. Socker och vete däremot gör oss stressade och skapar inflammationer i kroppen.

– Jag känner att vi skandinaver kommer må ännu bättre både psykiskt och fysiskt framöver. Vi har en kultur långt tillbaka som faktiskt påminner om den ayurvediska kunskapen. Min mormor sa till exempel att det var bra att dricka silverte, alltså hett vatten, precis som man gör inom ayurvedan. Hon sa också att om man njuter av maten så gör den mer gott för själen. Så om du har bestämt dig för att äta den där kakan så gör det, och njut!

– Sverige är i framkant när det gäller ekologiska produkter. Vi kan slå oss för bröstet, för vi vill ha giftfritt! Vi har också en medvetenhet om djurhållningen och är måna om att djuren ska må bra.

– Jag ser att det kommer bli tuffare regler för besprutning med gifter och hur antibiotika på djur får användas.

– Vi kommer att gå tillbaka mer till vårt ursprung, och leva efter den kloka bondens och våra förfäders kunskaper av vad vi mår bra av.

– Människan är på väg tillbaka till naturen. Där finns mycket av vår läkning. Naturen gör att vi håller oss friska i förebyggande syfte. Så lyssna på din kropp, du har svaren på vad din egen kropp behöver för mat.

Gustav och Marie Mandelmann från Mandelmanns gård.

I tittarsuccén ”Mandelmanns gård” på TV4 har vi fått följa två självförsörjande bönder leva ett liv i harmoni på en gård på Österlen. Kanske visar de höga tittarsiffrorna att vi är fler som bär på en längtan tillbaka till ett självförsörjande ekosamhälle?

Fler artiklar

Månadens fråga

Har du testat någon webbkurs?

Senaste blogginläggen

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.