Våra djur mår bättre!

De står trofast vid vår sida, ger oss styrka, glädje och energi. Våra djur är viktiga för oss, inte minst för vår hälsa. Därför är det glädjande att höra att världen kämpar för att ge dem något tillbaka – kärlek och frihet!

Text: Paulina Holkenberg
Foto: shutterstock, Pär Bäckstrand/TV4

Nya studier från YouGov som genomfördes på uppdrag av djurförsäkringsbolaget Agria Pet Insurance, visar att vi blir lyckligare av att vistas med djur! Undersökningen visar att när du interagerar med en hund, särskilt om du får ögonkontakt, ökar hormonet oxytocin i både hunden och människan. Vi behöver våra djur, med andra ord.

En sann djurvän blir så klart ledsen när djur far illa, husdjur, djur i fångenskap eller djur som plågas ute i det vilda.

Men vi har faktiskt blivit bättre på att ta hand om djuren! Inte minst på cirkusar. Flera cirkusföretag, både svenska och utländska, har slutat använda elefanter och sjölejon under sina föreställningar.

Även marina cirkusar med delfiner, späckhuggare och valar har fått tuffare regler. Nyligen antog exempelvis Frankrike en ny lag som förbjuder uppfödning av delfiner och späckhuggare i fångenskap. På så sätt hoppas djurorganisationerna i Frankrike att de djur som hålls fångna idag, ska vara de sista. Lagen innebär också att bassängerna som djuren hålls i idag måste göras betydligt större. Inte en dag för sent!  

Det ökande intresset för att ge utsatta djur ett bättre liv, ser vi också i tv. Under våren har vi fått följa kompositören och musikproducenten Anders Bagges och Hundstallets arbete med att ge hemlösa hundar ett nytt hem i programmet ”Bagges hemlösa hundar”.

 Anders Bagge i programmet "Bagges hemlösa hundar". 

Tittarna har fått följa vägen från att de hemlösa hundarna anländer till Hundstallet och tas om hand av personalen, till dess att Anders lämnar över hundarna till deras nya ägare.

I programmet får tittarna information om hur vi ska gå tillväga om vi misstänker att ett djur far illa. Viktig information som behöver nå ut till alla!

Förståelse, information och lagar behöver utvecklas och bli bättre. Men det är glädjande att höra att det görs små förändringar världen över för att djur ska må bättre.

Tillsammans gör vi skillnad!

Fler artiklar

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Nyhetsbrevet kommer till din e-post en gång i veckan med nyheter om vad som är på gång.

Du kan också göra en avanmälan om du av någon anledning inte vill ha Näras nyhetsbrev eller ändra din e-postadress. 

Skicka mig även erbjudanden från Egmont Publishing, som äger Tidningen Nära, och våra partners.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.