Benny: Nu kommer den nya, goda tiden!

Vi går en ljus tid till mötes. En helt ny framtid. Det tuffa året 2020 har gett oss insikt och satt fart på vår kreativitet. Nu är vi rustade att se nya och spännande lösningar, ta tag i det vi drömt om, våga tänka nytt. Benny har gjort det – prova du med!

Text: Benny Rosenqvist
Foto: Shutterstock

Ur kaos föds kreativitet. För mig innebär det att jag fått en helt ny kontakt med min morbror som är sjuklig. Han bor ensam eftersom hans partner är på ett boende, de är båda isolerade och min morbror har känt sig otroligt ensam. Men den senaste tiden har han och jag haft mycket kontakt via Facetime.

Inte bara pratat, vi har tittat på filmer tillsammans och kunnat kommentera dem. I reklampauser har vi lagat te och fikat.

Det var en ny värld som öppnades för honom, och för mig! Jag ska vara ärlig med att vår kontakt inte alltid varit den bästa och jag tror inte att vi kommit på den här lösningen om det inte varit för pandemin. Men nu har vi utvecklat Facetime-kontakten ytterligare, vi till och med städar ihop. Jag gav honom mer tid när han behövde det som mest och det har betytt otroligt mycket för oss båda två. Jag tror inte att vi är ensamma om att ha funnit en ny väg till vänskap.

För i kriser blir vi sökande och allt fler finner tröst i andligheten, vill att det ska finnas något som visar vägen ut ur det svåra. Jag upplever att fler vill meditera, läsa andliga böcker och delta i forum på nätet. Pandemin har öppnat dörrar, inte minst för kommunikation. Det ger tröst. När vi är långt ifrån varandra, kan vi komma nära varandra på andra sätt.

Ser andra lösningar

Kommunikation är viktigt och vi hittar alltid vägar att prata med varandra. För vi är sociala varelser och lyckas, på något sätt, nå fram till varandra. Som sångarna i Italien som sjöng och spelade från sina balkonger. Det var ett kreativt sätt att nå varandra och att utvecklas.

Det har alltid varit så i svåra tider. Efter första och andra världskriget, efter svåra sjukdomar och pandemier som drabbat världen har det fötts en ny tid. Det är som att hjulen kommer igång snabbare, för mänskligheten har en stark överlevnadsförmåga. Egoismen minskar och vi får en benägenhet att vilja hjälpa varandra.

Vi minns vad som hände efter 11 september 2001 – hur New York-borna, som tidigare kunde uppfattas som ytliga och kalla, plötsligt började stötta varandra på ett fantastiskt sätt. Och terrorattentatet i Stockholm 2017 då människor öppnade sina hem för dem som behövde tak över huvudet, visade varandra stor kärlek mitt i sorgen. Terror – som betyder att sprida hot – blev istället det direkt motsatta. Det spreds kärlek på allra finaste sätt.

Skyddade i Sverige

Martinus, en dansk filosof och tänkare som föddes i slutet på 1800-talet, sa en gång att vi som bor i länder som har ett kors i vår flagga, alltid kommer att klara oss bäst. Ja, det sägs att det går ett kors genom Sverige, att vårt land är byggd på stommen av just ett kors. Detta är en ren hörsägen, något som människor berättat för mig när de hört det från andra. Men jag tycker faktiskt att det verkar som att vi här i Norden varit förskonade om vi ser bakåt historiskt. Som att vi varit skyddade från världens värsta ondska.

Svåra tider föder kreativitet. Människor hittar nya former att bygga företag, tjäna pengar … Överleva. Vi ser plötsligt lösningar vi inte sett tidigare, för när överlevnadsinstinkten slår till upptäcker vi att det finns mycket vi kan göra. Först är vi förlamade, sedan ser vi saker från en ny synvinkel. Och idéer som det inte funnits tid och plats för tidigare, får chans att växa.

Nya tider kommer efter coronapandemin! Det är detta vi har framför oss och ska välkomna. Världen står lite stilla nu och vi inser att vi inte kan eller vill komma tillbaka till det som var tidigare. Vi vill istället ta vara på den nya kunskap vi fått, vi har hittat det som är bra för oss, för mänskligheten, miljön och världen.

Det kan inte bli som vanligt när så stora saker händer – allt kan inte bli som det var innan. Vi måste alltid vara beredda att finna nya lösningar.

Ny värld, ny era

Så hur kommer den nya tiden att påverka den enskilda människan?

Det beror förstås på vem du är. Vissa blir panikslagna och förlitar sig på att andra ska reda ut situationen. Andra är finurliga och hittar egna lösningar att ta sig vidare. Några skapar till och med uppfinningar som är bra för hela mänskligheten.

Vi har fått tid att tänka efter vad vi behöver. Tid att hitta nya gåvor. Du som längtat efter att lära dig spela piano har kanske haft möjlighet att göra det nu. Någon har börjat sticka, en som älskar hälsosamma juicer har startat ett musteri. Vi har fått mod att ta tag i våra drömmar – i större eller mindre skala. Fått tron på att hitta en annan form av sysselsättning eller arbete och kanske kunna leva på det man innerst inne längtat efter att göra!

Jag som medium har aldrig haft mer att göra än under pandemin, behovet av vägledning har varit enormt. Jag har sett stora förändringar i mångas liv. Människor som drömt om att skilja sig har vågat ta steget. Andra har hittat varandra, någon blev förälskad i en kollega på jobbet när de nu började ses på distans och äntligen fick chansen att prata om saker de inte pratat om tidigare. Och väldigt många har sagt att det varit fantastiskt att få mer tid för sina barn – de har upptäckt hur viktig familjen är!

Nya tiden kommer nu. Inget virus kan kriga mot oss, för mänskligheten blir mer kärleksfull när svårigheterna är som värst. Nu startar vi något nytt – en ny värld, en ny era. Det kommer alltid något gott av det som är mörkast.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Fler artiklar

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.