"Universum är som ett hjärta!"

Ebbot Lundberg är ett halländskt urberg och en tusenårig ek, innanför hans prästerliga kaftaner ryms urkraft och visdom. Ingen kan gå opåverkad från ett möte med honom, världsartisten som sjungit med flera kända rockgrupper, varav den mest kända är Soundtrack of Our Lives som spelade tillsammans i nästan 20 år. Men Ebbots kraft avspeglar sig inte bara i rockmusiken utan också i ett flammande intresse för Jorden och människans existens.

Text: Lena Brorsson Alminger
Foto: Lena Brorsson Alminger och Getty Images

Med Ebbot vill man tala länge, hans tankar är kloka och djupsinniga, intensiva och galna. Det är som om hela universums planritning finns gömd djupt där inne i hans sinne.

– Jag anser att universum är som ett hjärta, säger han, det pulserar ut och in. Universum andas. Allt är holistiskt och hela vår uppfattning om evolutionen är fel, den är inte linjär, den går i vågor och själva skapelsen börjar med Dig!

 Ebbots tankar påminner om kvantfysik, det där att allt mellan planeter och protoner hör samman, att allt är rymd. Kvantteorin som formulerades av bland andra Einstein och Bohr är inga lätta ting att begripa sig på, men enligt Ebbot så är indianernas tankesystem just kvantfysik. De har vetat i årtusenden det Einstein och många andra försökt att förklara, menar han.

– Den vite mannen har helt enkelt förlöjligat indianernas kunskap. Vi tror att vi är så utvecklade, men vår kultur har byggts av ego och krig. Vi har gjort oss själva till Jordens stjärnor, när vi egentligen är dess ohyra. Men allt går i cykler, allt spelar roll. Jag tror att alla människor går igenom allting, det är inte så att några är lyckligt lottade. Livet är ett kontinuum. Ingen undgår sitt öde och ingenting är orättvist!

Sådana tankar kan kännas tröstande, upplyftande. Vad var det han sa? Skapelsen börjar med Mig! Vackert och hoppfullt. Är han rent av teodicéproblemet på spåren?! Men det är ju de här frågorna som är de viktigaste, de vi borde diskutera med vår bordsdam eller bordsherre. På de fina kalasen.

– Allt är ett, det objektiva är en illusion, du skapar dig själv och ditt liv, förklarar han. Allting har betydelse, allting har sin plats, inget yrke är sämre än något annat. Och det måste finnas motpoler, det ingår i själva pulseringen. Du kan inte klappa händerna med en hand, livet är både grymt och gott. Men religionerna som vi har skapat gör oss till slavar, religioner är dömande. Kristendom – du hör ju på ordet, kristen-dom. Men vi är på väg in i en annan värld nu, kris är ju själva möjligheten till förändring.

Många gånger inser vi inte hur mäktiga vi är, vi låser in oss i en liten cell och när vi dött kommer vi att skratta åt oss själva. Men något kanske händer om du tar dig ut ur den där cellen. Var öppen för magin, magin är verkligheten!

Livslång kärlek till musik
Ebbot är född i Västerås men uppvuxen utanför Göteborg, just där himlen omfamnar Västerhavet och det har lämnat spår i hans djupa röst där göteborgskan är tydlig. Han fick tre bröder och två förstående och kloka föräldrar som lät honom utvecklas till den fulländade Torbjörn han var avsedd att bli. Han fick en elorgel när han var sex år och tidigt väcktes den livslånga och framgångsrika kärleken till musik.

– Vi är alla som musik. Jag ser musiken i människan, vi har samma uppbyggnad. Tonen i samhället speglas i musiken, som i tjugotalets gladjazz och femtiotalets pigga rock. Efter månlandnigen 1969 blev musiken tyngre och deppigare. Nuförtiden kan musiken karaktäriseras som stressig, massor med loopar och samplar. Stressmusik! Bara ren energi, som ett ekorrhjul. Många får sina enda musikupplevelser på gymmet, det är tragiskt.

Han har spelat i punkbandet Sune Tråkings Trio, i rockbandet Union Carbide Productions och 1994–2012 var han sångare och frontfigur i Soundtrack of Our Lives med världen som spelplats.

 

Ebbot Lundberg spelar live på scenen

Nu är han soloartist och med i gruppen New Alchemy och ibland har han med sig gruppen Indigo Children som kompband. Han har varit med i ”Så mycket bättre”, haft skådespelarroll, varit berättarröst i julkalendern, varit med i ”Skavlan”, haft ett eget TV-program: ”Ebbots Ark” i SVT och varit sommarpratare i P1.
 Han är underhållande och kan vara tokrolig, som när han beskriver Rolling Stones som återuppväckta spöken från Mayakulturen. Eller Iggy Pop som han tycker påminner om något man köper på Buttericks. Eller samlingen med covers från ”Så mycket bättre” som han döpt till ”Sex tracks in a Laxask”.

Minns sina första månader
Med Ebbot och tiden är det något eljest, jag kände till det redan innan vi träffades, så jag tog det ganska lugnt när han hade glömt vårt möte inför fotograferingen och inte ens hade gått upp. Jag väntade gärna och tassade runt i hans trädgård bland mossbelupna träd och istidsgamla klippor. Det kändes som om jag var på besök hos Peter Pan.

 Ebbot kan nämligen inte passa tider, han har en taggig relation till tiden och många är de som fått vänta och vänta förgäves på honom. Många tåg och flyg har farit mot fjärran mål utan honom. Men han minns bakåt i tiden! De flesta av oss har nog få minnen från tiden innan skolåldern, men Ebbot har minnen ända från det han var några månader gammal. Han har kontrollerat minnena och fått bevis på att de verkligen är riktiga.

– När jag var ett år gammal hade vi en parant dam från Österrike som granne och jag tassade ofta över till henne för att titta på hennes gökur. En gång i timmen kom göken ut och gal, jag minns det tydligt, men vi flyttade därifrån när jag var ett år och tre månader. Den göken blev på något sätt min första musikaliska upplevelse! För tre år sedan gick damen bort, över 90 år gammal, och hennes son skickade då gökuret till mig. Så nu hänger det här hemma.

Rädda planeten
Ebbot är medlem i Green Cross Sweden, en del av den världsomspännande organisationen Green Cross International, vars mål är en hållbar och säker framtid för planeten Jorden.
– För mig är det viktigt att inspirera och förändra vårt sätt att tänka. Jag tror att många efter sommarens värme och alla bränder inser betydelsen av vatten.

 En brännhet fråga som engagerar honom nu handlar om gruvdrift vid Sveriges näst största sjö Vättern. Ett kanadensiskt gruvbolag vill få tillstånd för att utvinna sällsynta metaller för mobiltelefoner. Ett sådant projekt med borrningar och sprängningar skulle kunna utarma områdets naturresurser och riskera vattnet i den sägenomspunna, vackra Vättern. När Sveriges grundvattennivå är bland de lägsta någonsin och Vättern ger 20 procent av Sveriges dricksvatten är detta hejdlösa planer.

– Det här är en skandal, säger han, vatten är vårt störta framtidsproblem. Vi kan inte leva med enbart vinsttänk. Jag var med vid ett stort möte på Green Cross International i Genève i augusti 2018 och tillsammans med bland andra den lokala miljögruppen Urbergsgruppen från Gränna lyckades vi få Green Cross att engagera sig i detta och det gör att det ändå finns lite hopp.Ebbot Lundberg under ett äppelträd

Green Cross
Green Cross International grundades 1993 av Sovjetunionens tidigare president och fredpristagaren Michail Gorbatjov. Målet är att arbeta för en säker och hållbar framtid för planeten Jorden. Ett holistiskt arbete där säkerhet, medicinska program, smart energi, fattigdom och miljö har fokus. Organisationen är icke-vinstdrivande och finns i mer än 30 länder över hela världen.

I Sverige finns Green Cross Sweden med säte i Göteborg. Den svenska organisationen grundades 1994 av den kände miljöjournalisten Jan Danielsson och tidigare ledamoten i Europaparlamentet Maj-Britt Theorin. Fred, miljö och säkerhet står på agendan och de vill se samarbete, dialog och förståelse över gränserna.
www.gcint.org
www.green-cross.se

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.