Felix Herngren belyser ufo-mysterier: ”De här fenomenen finns – helt solklart!”

Regissören, komikern och skådespelaren Felix Herngren är övertygad om att ufoliknande fenomen finns! I fyra tv-sända avsnitt undersöker han tillsammans med experter, bland annat Clas Svahn, om det finns liv på andra planeter. Felix Herngren besöker platser, träffar ögonvittnen och går genom olika teorier. – Man är en foliehatt om man inte tror på någonting av det här. Det är så övertygande vittnesmål, säger Felix Herngren.

Text: Lovisa Mölstad
Foto: Archives for the unexplained, TV4

Det har varit otroligt spännande och givande att träffa de här människorna som har varit med om UFO-upplevelser, säger regissören och programledaren Felix Herngren.

– Ibland har en väldigt vanlig familj varit med om någonting alldeles märkligt och jättekonstigt. Det har gett ett starkt intryck. Exempelvis Hillevis historia är otrolig!

Felix syftar på hennes upplevelse av de ljussken som fångade många Vallentunabors uppmärksamhet en kväll i mars 1974. På UFO-Sveriges hemsida skildras historien i sin helhet av Clas Svahn och i hans nya bok kommer en uppdaterad version.

– Jag har pratat med några vittnen till. Hillevifallet är en av mina favorithistorier, för den har varit stabil genom alla år. Det är roligt att Hillevi ställde upp och är med i tv-serien ”Ufo-mysteier med Felix Herngren”, säger Clas Svahn.

Felix, hur väcktes ditt ufo-intresse?

– Filmen Närkontakt av tredje graden blev jag helt tagen av, säger han. Jag var kanske 11 år och tyckte filmen var fantastisk! Den handlade om när vi får besök på ett verkligt sätt. Andra science fiction-filmer har varit spännande för att man mer flyger i väg i någon slags drömvärld – en fantasivärld. Men här plötsligt ställde filmen frågor till oss som människor: ”Hur kommer det upplevas, om de skulle komma en vacker dag och hälsa på eller vilja någonting?” Det var en stark upplevelse.

– Jag tittade också på ”Närkontakt av tredje graden”, säger Clas Svahn. Jag var lite äldre när den filmen kom, 20 år, och stod utanför biografen och delade ut pamfletter till biobesökare med reklam för UFO Sverige. Det var en viktig film och den är jättebra, för den grundar sig på verkliga observationer. Sen har man twistat till dem, men det är den första riktiga ufo-filmen som stod med fötterna på jorden.

LÄS ÄVEN: 5 av våra vanligaste naturväsen: Så känner du igenom dem

Hur kom idén att göra tv-serien Ufo-mysteriet med Felix Herngren?

– Förra året när flera piloters filmer blev bekräftade av Pentagon som riktiga filmer, så kände jag att ”fasiken, det här måste man faktiskt prata om och göra någonting på!”.

Felix syftar på de farkostliknande föremål som amerikanska stridspiloter lyckades fånga med sina kameror, och som det amerikanska försvarsdepartementet inte kunde hitta någon förklaring till.

– Jag har alltid varit intresserad av naturvetenskapliga ämnen och rymden, så det kändes väldigt lätt att sälja in den här idéen för TV4. När de sa ja, var

Clas Svahn den första man ringde till, som kan någonting om det här.

"Man är en foliehatt om man inte tror på någonting av det här. Det är så övertygande vittnesmål. Det här finns, sen vad det är för någonting, det hoppas jag att vi någon gång får svar på", säger Felix Herngren.

– Projektet gick snabbt från noll till någonting verkligt, säger Clas. Jag tyckte att det var jättespännande och har lärt känna Felix som en intresserad och en alltmer kunnig person i branschen.

– Jag trodde att det skulle vara lite enklare att begripa sig på det här ämnet från början, säger Felix. Mer att: ”Nu ska vi leta efter vilka filmer det finns med flygande tefat, eller möjligen någonting annat på. Vad har vi för trovärdiga data? Vad säger experterna?”. Men ju mer man gräver, desto mer inser man att det är otroligt komplext och att det finns massor av olika förklaringsmodeller.

– Det har varit en jättekul resa, säger Clas. Jag har fått träffa män­niskor som jag inte hade fått träffat annars. Det har gett mig oerhört mycket.

– Att åka till USA och få träffa Avi Loeb, Harvard-professorn, och åka till Area 51 och titta, även om vi inte fick prata med någon där, var det himla kul och spännande, säger Felix.

LÄS ÄVEN: Benny Rosenqvist berättar om Andra sidan!

Ufo-mysteriet med Felix Herngren har visats under våren och finns att se på TV4 Play.

– Jag hoppas att tittarna tycker om serien och att man fastnar i den, för det är en väldigt spännande värld, säger han. Vi försöker såklart både ta allting på allvar, men vill också få in lite humorelement. Ibland uppstår komik, en rolig ton, mellan mig och Clas. Jag tror att humor är viktigt att få in även i allvarliga ämnen för att lätta upp. Vi ska ändå försöka underhålla folk i 45 minuter per avsnitt och inte bara korvstoppa med information.

– Serien innehåller mycket originalmaterial, intervjuer och personer som man inte har sett förut, det är bra, säger Clas.

Olika förklaringsmodeller

Felix vet fortfarande inte om han tror att utomjordingar är här i rymdskepp, men han tycker att det har varit kul att försöka undersöka saken och hans syn på ufon har förändrats något under inspelningen av tv-serien:

– Jag hade någon slags bild tidigare där jag tänkte att: ”Antingen så är det väl tefat med rymdvarelser i som kanske är här, eller så är det bara illusioner. Folk hittar på.” Men de här fenomenen finns – helt solklart! Man är en foliehatt om man inte tror på någonting av det här. Det är så övertygande vittnesmål. Det här finns, sen vad det är för någonting, det hoppas jag att vi någon gång får svar på.

LÄS ÄVEN: Andligheten hjälpte oss till ett drogfritt liv: ”Det fanns hopp”

– Vi lägger fram åtminstone ett par förklaringsmodeller som jag tycker känns spännande och kan vara delförklaringar till det som folk upplever, fortsätter Felix. Det känns väldigt kul att ha trängt in djupare i ämnet. Man kan ta till sig ny information på ett annat sätt, när man ser världen mer detaljerad än tidigare.

– Det finns inga filmer eller bilder som visar att det bara skulle röra sig om en enda förklaring. Det är fortfarande en gåta. Vi har inte svaret, vi söker svaren, avslutar Clas. 

Det här är Felix Herngren

Ålder: 57 år, född 4 februari 1967.
Familj: Frun Clara. Barnen Fanny, Vera, Leo, Bill, Iris och Lisa samt bonusbarnet Nils.
Bor: I Stockholm och Palma.
Gör: Är skådespelare, regissör, komiker och författare. Har under våren synts i Masked Singer-panelen och i egna programmet Ufo-mysteriet med Felix Herngren.
Kontakt: ufo@tv4.se

Det här är Clas Svahn

Ålder: 65 år, född 12 april 1958.
Familj: Frun Anneli och vuxna barnen Niklas och Markus.
Bor: I Järfälla.
Gör: Ordförande och International Director på Riksorganisationen UFO Sverige och ordförande på Archives for the Unexplained – AFU. Anlitas ofta som ufo-expert, exempelvis i Ufopodden i P3 samt när Crazy Pictures gjorde science-fiction-filmen Ufo Sweden (2022). Är tidigare DN-reporter, sista artikeln var om jakten på sjöodjuret Nessie i Loch Ness.
Motto: ”Att tro är en sak, att veta är något helt annat.”
Hemsida: csblogg.ufo.se
Kontakt: clas.svahn@gmail.com

Hillevi Andersson återberättar vad hon upplevt.

Hillevis upplevelse år 1974 återges

Ögonvittnet Hillevi Andersson, då 36 år, satte sig i sin bil med sina tre barn halv åtta på kvällen och åkte mot sina föräldrar, som bodde en kvart bort. I Lindholmen såg Hillevi något konstigt på himlen i öster. Ett stort och fast sken verkade följa bilen. Hillevis föräldrar och flera andra personer i området drabbades samtidigt av störningar på sina tv-apparater. Och skogen lystes upp. Himlen blev ljus, som på dagen.

Hillevi minns: ”Framför oss hängde plötsligt en jättestor lysande farkost som rörde sig långsamt mot norr… Det var som tre avhuggna ljusstrålar som for upp i luften, och då sänkte sig farkosten mot dem. Vi bara stod som förstenade.”

Hon beskriver det som att farkosten började hoppa innan den sänkte sig mot ljusstrålarna och sedan lyfte för att snabbt fara rakt upp. Föremålet såg först ut att vara jättestort för att snabbt, när det lyfte, förvandlas till en liten kula.

En tid efter händelsen drabbades Hillevi av svår värk och sökte hjälp hos läkare på Danderyds sjukhus. Prover togs där och det konstaterades att hon hade en förhöjd halt av vita blodkroppar och de frågade henne om hon hade utsatts för strålning.

Clas Svahn skildring på UFO-Sveriges hemsida: Det som inträffade i norra Vallentunaområdet koncentrerades till ett några kvadratkilometer stort område med få hus och många fält. Militär och privatpersoner kämpade för att försöka lösa gåtan. Och radio, tv och tidningar rapporterade. Exakt hur många iakttagelser av märkliga fenomen som gjordes vet ingen säkert, men 76 rapporter från 31 personer finns registrerade i de sammanställningar som gjordes. Några exempel: En bonde i Vaxtuna såg ett orangefärgat klot som verkade skicka strålar mot marken och blev själv träffad av en.

LÄS ÄVEN: Möten med andevärlden – Näras läsare berättar om oförklarliga händelser

I Ormsta såg en byggmästare och hans son ett klot som med ryckiga rörelser gick mot norr.

Från Granby gård sågs flera lysande föremål röra sig över himlen.

Flera av de ljuspunkter som observerades och rapporterades den kvällen i Vallentuna-området saknar ännu en förklaring.

– Det blir ett väldigt fint reportage med Hillevi i tv-serien. Sen har vi gjort rekonstruktioner av några fall, där man lite får en känsla av den dagen och den kvällen det hände som jag tycker har gjort det spännande, säger Felix Herngren.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.