Nektarinparfait med fikon och körsbär

Njut av en härligt somrig efterrätt i trädgården. Den här är lika god som elegant. Så här gör du!

Text: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén

Bananglass är enkel att göra och kan varieras efter vad som finns i skafferi och frys. Till denna parfait har vi valt syrliga nektariner! Hemligheten med att få till rätt konsistens är att mixa med lite nötmjölk eller grädde. Godast blir det om den serveras direkt.

10 portioner

Parfait
4 frysta bananer, i bitar
2 nektariner
½ tsk vaniljpulver
1 nypa havssalt
½ dl kokosmjölk

Mandelsmörkräm
4 msk mandelsmör
2 dl havremjölk eller mandelmjölk
1 tsk honung
1 nypa havssalt
Använd en stavmixer eller blender och mixa alla ingredienser.

Topping
2 fikon
16 körsbär
4 smulade kakor, t ex mandelkaka, havrekaka, eller använd rostade hasselnötter eller mandel

1. Lägg bananer och urkärnade nektariner i en matberedare tillsammans med vaniljpulver, havssalt och kokosmjölk. Mixa till slät glasskonsistens.
2. Smaka av och servera med en gång, eller lägg in i en form i frysen i 2 timmar, och ta ut en stund före servering.
3. Servera i ett glas med fikon, körsbär, kaksmul och mandel­smörkräm.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.