Änglar kommer med sol och budskap

I veckans krönika skriver Mia Mattsson-Mercer om vilka känslor religion kan väcka. Hos vissa väcker det varma känslor och hos andra oro.

Text: Mia Mattsson-Mercer
Foto: Shutterstock
Religion kan vara ett ämne som väcker varma känslor hos många människor, men som också kan skapa oro i vissa kretsar. Under tiden jag var bosatt i USA arbetade jag med att skriva för ett multikulturellt nyhetsbrev. I början var det oerhört berikande och jag längtade till min arbetsplats varje morgon.

Men min förläggare talade allt oftare om för mig att jag inte kunde nämna vissa saker. Det kunde vara stötande om jag skrev om olika religioner, röda dagars betydelse, Gud, Universum och frihetskämpar. Amerika är stort och har en ännu större historia. Jag blev nervös och rädd för att förolämpa någon. Rädslan stegrade inom mig och jag slutade.

Inom min familj har vi aldrig pratat om någon speciell religion. I den amerikanska skolan finns inte religion på schemat. Men Olivia går i tredje klass i tyska skolan och kan välja om hon vill läsa religion.

Olivia är fundersam.
”Mamma varför pratar alla om samma person men använder olika beskrivningar? Vi kommer ju från samma ställe!”
Max, min sexåriga son kontrar.
”Kommer vi inte från mammas mage?”
Vi skrattar ömt åt Max vishet.

Jag frågar Oliva om hon vet vad änglar är för något? Hon spricker upp i ett leende.
”Änglar möter vi alltid. De sjunger mycket, de hälsar på oss och säger hej när de ser att någon är ledsen. Änglar lyssnar till Gud, det är änglarnas skola.”
Hon tystnar och tänker.
”Änglar skapar också sol och slåss emot mörkret, den mörka guden.”

Med ett litet uns av oro frågar jag Olivia:
”Vet du hur man skyddar sig?”
Hon nickar!
”Med att älska mitt hjärta innerligt.”

That’s Amore!

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.