Änglarna skrattar

Änglar, änglar och åter änglar! Dessa vackra, mytomspunna och populära väsen har fått en renässans, inte minst bland andliga sökare utanför de traditionella religionerna.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Änglar, änglar och åter änglar! Dessa vackra, mytomspunna och populära väsen har fått en renässans, inte minst bland andliga sökare utanför de traditionella religionerna.

 

Vi gör avbilder av dem och har som smycken och amuletter. På seanser förmedlar medium budskap från ärkeänglar. Det är något visst med änglar. De skänker ro och renhet. De är Guds budbärare och förmedlar kärlek och visdom. I jultider får änglarna dela plats med tomtar och troll i de svenska hemmen.

 

Media och reklamvärlden är inte sena att haka på. Smala, sexiga modeller kläs med änglavingar och plutar med munnen. Jag har aldrig sett en ängel avbildas som en skäggig man med håriga ben.

 

Undrar varför…Å andra sidan så har ju tomten skägg…Så män kan vara tomtar men inte änglar, eller?

 

Alla tror ju förstås inte på änglar utan säger att det är konstnärernas sätt förr i tiden att visa att man målat av en avliden person. Vingarna fick symbolisera skillnaden mellan fysiskt liv och död.

 

Andra menar att änglar är ett senare påhitt inom zoroastrism, en religion som tros ha uppstått 6000 år före Kristus och som sedan spridit läror till judendomen, kristendomen och islam. Men änglar förekommer även inom schamanismen, hinduismen, buddhismen och taoismen. Den som känner sig förvirrad i frågan kanske undrar om änglarna fanns innan religionerna uppstod eller var det religionerna som skapade dem?

 

Själv har jag konsekvent varit motståndare till att änglar skulle finnas. Jag är ju spiritualistiskt medium och som sådant pratar man hellre om guider. Men jag får erkänna att jag under en sittning fick kontakt med en, just det en ängel! Och det visade sig att kvinnan hon kom tillsammans med från andra sidan var just ”tokig” i änglar.

 

Så medan vi smyckar, avbildar och hyllar, dementerar deras existens, kallar dem vid namn eller ger dem egenskaper, är jag ganska säker på att de sitter där på sina små moln och lyssnar på oss tokiga människor som försöker förstå och förklara allting.

 

Så kära små och stora änglar – tack för att ni finns och förgyller vår tillvaro! Tack för alla vackra budskap ni ger oss! Tack för att ni ser efter oss! Och jag är säker på att om ni gråter, så är det för att ni skrattar så mycket åt våra tokigheter om änglar.

 

Per Ola Thornell

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.