Anna Strandlind: Acceptera det som sker

Alla känslor och alla upplevelser är bra för oss. Även de som är tunga och svåra. Att kämpa emot är att använda energin på fel sätt menar Anna. Träna istället på att acceptera.

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

När det händer saker och ting i våra liv som är svåra, är vi sällan medvetna om den förändring och utveckling det kan innebära. Vi skulle helst vilja slippa problem och att behöva kämpa. Så ibland har vi svårt att acceptera allt som händer i livet. Det är det som kan vara jobbigt.

Att acceptera innebär inte att ge upp, utan att släppa det motstånd vi känner. Det som händer är oftast något vi inte kan ändra på, fast att vi vill. Vad kan vi då göra för att komma till insikt om vad som gynnar oss även om känslan är svår? Jo, vi kan ändra vår inställning. Sluta att göra motstånd när det känns tufft. Acceptera det som händer och sker.

 

Har du provat någon gång att känna in vad det är för motstånd du upplever? Prova att fråga dig själv: ”Gör detta mig lyckligare nu och känner jag mig tillfreds när jag känner och tänker så här?” Fundera över om din åsikt är bra för dig. Vad ska du välja – att ha kvar dina åsikter, eller släppa dem? Vilket mår du bäst av?

 

Att tillåta sig att känna sorg och förtvivlan är fullt normalt, det är känslor som är lika viktiga som de glada, goda känslorna. De fyller oss inte med glädje och tacksamhet just då, men är inte fel. Det gör oss faktiskt ”gott” att ibland få sörja och vara ledsna. Vi kan bara inte förstå det när det händer. Men blir vi medvetna om det, kan vi acceptera och få en ny förståelse för det som sker.

Det är så lätt att känna motstånd till allt negativt vi upplever. Det kan leda till att ge skuld, få oss att tycka synd om oss själva, bli ett offer. Framförallt i en separation, när någon tar avstånd eller inte vill samma sak.

Att acceptera är det viktigaste vi kan göra i sådana situationer. Annars tar motståndet över i form av skenande fantasier som ej är sanna. Känslor som känns sanna i din förtvivlan.

Försök istället acceptera dina känslor. Då skuldbelägger du inte dig själv eller någon annan. Jag brukar säga till mig själv i vissa situationer: ”Allt är som det ska”. Det gör mig lugn och skapar en ny insikt om livet…

 

Varm kram

Anna

 

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.