Anna Strandlind: Att känna sig lycklig

Skapa en positiv lista! Skriv upp allt du tycker är meningsfullt i ditt liv – och lev efter det. Du kommer att upptäcka att mycket förändras inom dig, och känna lycka.

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Om man är olycklig, finns det även då möjlighet att vara lycklig? Jag vill svara ”ja” på den frågan.

Jag tror att upplevelsen av att känna sig olycklig är väldigt individuell. Det jag upplever som en olycklig känsla kanske inte någon annan upplever på samma sätt. Jag tror också att vi kan vara lyckliga fast vi känner oss olyckliga emellanåt.

Hur vi ser och upplever lycka är baserat på vår uppväxt, värderingar och erfarenhet.

Jag tror att vi människor ibland har en missuppfattad inställning till vad lycka är. Vi blir så påverkade av vårt konsumtionssamhälle där vi tror att vi kan köpa oss till ett lyckligare liv. Att jaga saker och de tillfälliga ”kickar” som många får av att handla en massa saker, kan bli förödande i tider då det är tufft på grund av pandemin. Många hamnar i en situation som är svår att ta sig ur. Både ekonomiskt och psykologiskt.

Om vi människor skulle bli mer vän med vårt sämre mående eller våra olyckliga känslor, tror jag att vi skulle få helt nya perspektiv på vår tillvaro. Vi skulle också lära oss att acceptera livets utmaningar på ett annat sätt än att fly in i något som inte är bra för oss.

Det eviga kämpandet med att må bra, blir stressande och skapar ännu sämre mående, om vi inte börjar med att acceptera det vi känner. Vi ska heller inte alltid tro på det vi tänker, för det behöver inte vara en sanning. Framför allt inte om vi mår väldigt dåligt. Att skapa en medvetenhet och inse att livet är upp och ner, gör att vi också kan förstå och börja jobba med oss själva.

Vi har alltid ett val kring hur vi vill vara, känna och tänka. Det går att tänka annorlunda och ändra vårt sätt om vi inte mår bra. Men det sker inte alltid ”över en natt”. Om vi bestämmer oss för att söka oss till det som är meningsfullt i våra liv, kan vi sålla bort mycket av det som inte gynnar oss, som bara stressar oss.

Skriv en lista över vad som är meningsfullt för dig, smått som stort, och håll dig till det. Titta på denna positiva lista varje dag, det kommer att hända mycket inom dig! Kanske inte på en gång, men du är på väg att få in ett nytt beteende i ditt liv och ett nytt tankesätt.

Det du ger din hjärna i tankar, är det resultatet du får i ditt liv. Dina olyckliga stunder blir inte uppmärksammade på samma sätt längre, de finns där men du kan ändå känna dig lycklig.

Att känna sig lycklig fast man är olycklig är inte en omöjlighet…

 

Varma kramar från mig,

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.