Anna Strandlind: Bananens goda hemlighet

Se till att ha bananer hemma! Då vet du att du alltid har tillgång till något som är både gott och nyttigt. Anna äter banan varje dag och bjuder oss på sitt favoritrecept.

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Jag älskar denna frukt och äter minst en banan per dag. Jag är vegetarian och har stort intresse för grönsaker och frukt.

Jag vet att bananen har fått ett lite dåligt rykte de sista åren på grund av allt socker den innehåller. Detta stämmer inte riktigt. Sockret i en banan är varken vanligt eller raffinerat. Fruktsockret i bananer är bundet av väldigt viktiga mineraler, exempelvis kalium som är livsviktig för signalsubstansernas funktion.

 

Bananen är ingen ”sockerbomb”, den är fyllda av fibrer, fruktkött och vitaminer. Den hjälper oss att motverka sjukdomar. Det sägs att den är virushämmande och även kan vara en hjälp mot oro och stress – banan kan skapa ro inombords.

Bananer hämmar också bakterietillväxt och hjälper vår matsmältning, lindrar tarmbesvär och magont. Detta stämmer i alla fall på mig.

Jag kan intyga att denna mirakelfrukt stabiliserar blodsockret och ger ork för dagen.

 

Jag äter ofta en banan mellan träningspassen och har alltid skivad banan på min glutenfria gröt på morgonen, tillsammans med rivet äpple och kanel. En bra start för min mage.

 

Om du har dessa problem, kan bananer lindra dina besvär:

  • IBS-mag-och tarmproblem
  • Glutenintolerans
  • Hjärtproblem
  • Ont i leder
  • Svampinfektion
  • Sömnbesvär

 

Varje frukt, bär och grönsak bär på en andlig lärdom till oss människor. Jag tycker det känns naturligt, eftersom vi alltid fått höra att de är nyttiga. Det är bara att gå bakåt i tiden, se vad människor åt förr när vi inte hade det utbytet av mat som vi har idag. Mycket av denna mat var läkande då, en del var medicin, precis som idag.

Jag läste att bananen stärker vår innersta kärna, skalar bort falskhet och lär oss hitta vårt sanna jag. Vår källa. Den löser också upp argsinthet och ilska.

 

Här kommer ett recept som jag gärna lagar till lunch, mellanmål eller när jag är sugen på något gott:

 

Rör ihop tre ägg och stek i en stekpanna, som en pannkaka. Lägg sedan på skivad banan och strö över curry, salt och lite tärnad färsk ananas. Låt det bli varmt och lägg över ”pannkakan” på en tallrik. Jättegott!

 

Varm kram

Anna

 

 

 

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.