Anna Strandlind: Bemöt din rädsla!

Rädsla påverkar oss på gott och ont. Den hindrar oss från faror, men den kan också stoppa oss från att våga möta allt nytt, det som utvecklar oss. Så gör rädslan till din vän!

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Vi alla är födda med rädsla. Den finns inom oss och vi behöver den. Rädslan har med överlevnad att göra. Evolutionen har försett oss med denna känsla, för om vi inte hade haft den skulle vi inte överleva och livet hade förmodligen blivit både kort och konstigt. Vi skulle kunna gå rakt ut för ett högt stup, inte ta hänsyn till trafiken, bli uppätna av djur... Vi hade kanske gift oss på första träffen, vem vet? Vi behöver vår rädsla för att skydda oss mot alla faror, så vi ska egentligen känna tacksamhet för vår rädsla, eller hur? I alla fall den sortens rädsla.

Den rädsla som inte är bra för oss, jag vill kalla den för ”den onödiga rädslan”, är när vi sätter hinder för oss själva då det gäller vår kreativitet och att ta för oss i livet. Det som hindrar oss att blomma ut och följa vårt eget hjärta. Den rädslan är inte bra. Det gäller att vi är modiga, men heller inte helt orädda förstås, för det är inte heller bra.

Vår rädsla är sund, men den ska inte hindra oss från att utvecklas. Det gör den tyvärr för de flesta av oss, mer eller mindre. Rädsla kommer alltid att finnas i våra liv men jag tror att vi kan bli vän med den om vi reflekterar över vad vi är rädda för och kanske varför. Men vet vi alltid varför? Nej, jag tror inte det. Kanske vi ska acceptera vår rädsla ibland, istället för att fly.

Vår kreativitet kräver att vi ger oss iväg på osäker mark där vi inte alltid har kontroll över livet eller situationer, där vi tyvärr kan ”krocka” i våra känslor. Vi kanske väljer den säkra vägen före den osäkra, alldeles i onödan. När vi är kreativa så kommer vi alltid ha med lite av vår rädsla, framför allt om vi fantiserar och dagdrömmer om hur vi vill ha det. Vår rädsla är genetisk, men det gäller att hantera den rätt så att den inte stjälper oss.

Jag tror att vi kan bekämpa den onödiga rädslan genom att slappna av och säga så här till oss själva: ”Livet vill mig väl”. Och när vi slappnar av så släpper rädslan. Så enkelt kan det väl ändå inte vara kanske du tänker? Jo, så enkelt kan det vara! Jag tror att vi upplever rädsla som vår värsta fiende och ofta tänker ”tänk om” helt i onödan. Om vi blir vän med rädslan, kan vi utvecklas. Vi kan släppa mer av den rädsla som inte är bra för oss.

Har du tänkt på de stunder i livet då du bemött din rädsla och faktiskt klarat av svåra situationer? De stunderna kan vara är de mest betydelsefulla i ditt liv! Då när din rädsla blev din vän, till slut.

Så våga bemöta den!

 

Varma kramar från mig,

AnnaSignatur.jpg

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Fler krönikor

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.