Anna Strandlind: Bli glad av frukt och grönsaker!

Hur ser det ut på tallriken du ställer fram till dina måltider? Är den färgglad? Näringsrik? Fyller den dig med energi? Anna menar att mat inte enbart mättar – den är medicin!

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Hippokrates, som kallats ”läkekonstens fader” sa: ”Låt maten bli din medicin och medicinen din mat”. Men vet vi i vårt moderna samhälle vilken mat vi kan använda för att förebygga sjukdomar, krämpor och trötthet? Hur vi kan använda maten som medicin? 

Mina föräldrar har alltid plockat enormt mycket bär och svamp och tagit vara på naturens utbud av näring. Jag glömmer aldrig mammas hemmagjorda nyponsoppa. Det låg fullt med nypon på tidningspapper hemma i köket när de hade varit och plockat i skogen. Doften som spred sig i huset av nypon och alla andra bär som kokades och saftades.

Mamma la upp bären i skålar. Solmogna hallon, blåbär, björnbär. Vilken lyx! Det tog jag lite för givet, men jag vet att mina kompisar älskade mammas krämer och allt annat hon gjorde av bären. Kompisarna var inte vana att få så mycket av naturen på det sättet. Mina föräldrar plockar nästan lika mycket bär idag och när mamma kommer till mig med frusna bär som hon plockat för hand, är det en stor upplevelse. Den bästa presenten!

Om vi skulle äta mer frukt och grönsaker skulle vi vara friskare. Med frukt, bär och grönsaker förvinner mycket av vårt sötsug.

Om vi lägger vår själ i all denna färgrika mat, så börjar naturen ”tala” till oss. Något som vi har inom oss sedan långt tillbaka, väcks till liv. En naturlig kraftkälla.

Sedan jag blev vegetarian har det hänt mycket med min energi och min fysiska träning. Jag är lätt i sinnet och känner en sådan kraft. Det är ren medicin för kropp och själ. Jag känner en förening med Moder Jord och det är viktigt för mig. För samtidigt känner jag en stor öppning till änglavärlden. Det blir en ström av härlig energi där vi är ett. En förankring i jord och himmel. 

Din ande hjälper dig att välja den gröna vägen mer, om du vill. Jag har all förståelse om man väljer att äta kött, jag har bara inte valt den vägen längre. Det är mitt val. Färgrik mat höjer vår energi.

Att skapa en andlig måltid är faktiskt fascinerande och så gott det smakar!

Hur hamnar din mat på tallriken? Ibland är det en lång process och något som vi tar för givet. Gör varje måltid lite extra färgrik och se så vacker din mat är. Visst kan magi finnas på en tallrik. Det är en enorm kraft, något du stoppar i dig varje dag. Så gör det med omsorg och kärlek.

Varm kram från mig!

Anna

 

Nya Nära - i butik nu!

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Nyhetsbrevet kommer till din e-post en gång i veckan med nyheter om vad som är på gång.

Du kan också göra en avanmälan om du av någon anledning inte vill ha Näras nyhetsbrev eller ändra din e-postadress. 

Skicka mig även erbjudanden från Egmont Publishing, som äger Tidningen Nära, och våra partners.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.