Anna Strandlind: Delfinernas värld

Anna skriver med kärlek och värme om de kloka delfinerna, djur som vi människor älskar att se och gärna underhållas av. Men de finns ju faktiskt inte för vår skull!

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Det finns mycket som behöver förbättras inom djurindustrin och det är så roligt att ta del av allt positivt som sker i världen för dessa underbara själar. Jag ska berätta lite om delfiner och några nya, goda beslut som har tagits för att de ska må bättre och slippa fångenskap, men också vad vi behöver förbättra. För mig är det självklart att vilda djur ska få vara vilda och inte ha som uppgift att underhålla oss människor!

Vet du att delstaten New Wales i Australien förbjuder avel på delfiner i fångenskap, samt import av delfiner? Jag blev så glad när jag fick reda på det här. Äntligen är vi på väg åt rätt håll! Och vår medvetenhet om djurens beteende och mående engagerar människor i hela världen. En delfin kan bli 50 - 60 år gammal, det var en av orsakerna till att förbjuda avel i fångenskap.

Det finns också stora reseföretag, till exempel Tripadvisor och Booking.com, som har slutat erbjuda resor där djur blir lidande för att vi människor ska underhållas. Kanada har nyligen beslutat att förbjuda användning av delfiner, tumlare och valar som underhållning.

Delfiner är intelligenta och fantastiska djur, de hör hemma i haven. Jag läste att en delfin i fritt tillstånd simmar över 100 kvadratmeter hav, ibland till och med mer! Då kan vi ju förstå hur deprimerande det är att knappt få en bråkdel av det utrymmet i fångenskap.

Vi människor kan tillsammans se till så att detta blir den sista generationen av dessa underbara själar, som lever i fångenskap!

Det som hotar vilda delfiner idag är fisket, de fastnar i stora nät som används för att fånga bläckfisk, tonfisk med mera. Man tror också att 250 000 delfiner dör totalt varje år på grund av människor. I vissa länder jagas delfiner och säljs för konsumtion i affärer! Jag såg ett djurprogram om delfiner där det berättades att båttrafiken har ökat enormt och att detta tros ha påverkat delfinerna negativt. De blir störda och har svårt att hitta en plats att föda i lugn och ro.

När du och jag blir medvetna om vad som pågår, kan vi göra något åt det. Jag tycker det är viktigt att föra djurs talan eftersom de inte talar vårt språk. De kommunicerar dagligen med oss, om vi tar oss tid att observera dem och se naturens skiftningar och förändring. Det är dags att vi lär oss djurens beteende. Det är inte deras uppgift att förstå oss.

 

Varma djurkramar från mig,

AnnaSignatur.jpg

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.