Anna Strandlind: Något nytt varje dag

Plocka fram din lekfullhet och upptäckarglädje! Låt varje ny dag fyllas av kunskap – om dig själv och om världen omkring dig. Det är ett bra sätt bli god vän med sig själv.

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Som barn har vi ett enkelt och naturligt sätt att lära oss nya saker, det är lika enkelt för de små barnen som om att andas eller leka. När vi sedan växer upp och tiden går så lär vi oss att vi måste göra vissa saker istället för det som vi vill göra. Kanske känner du igen dig?

Men de måsten vi skapar behöver inte vara måsten, om vi bestämmer oss för att lyssna på vad vi själva behöver och vill. I alla måsten föds en stress som kan leda till att vi ställer höga krav på oss själva, vilket gör att vår livsglädje kan försvinna succesivt. Det kan även leda till ångest och depression.

Jag har jobbat inom psykiatrin i många år och med ångestrelaterade sjukdomar. Mycket som skapar ångest är krav och stress, för vi har en åsikt om vad som måste göras. Förväntningarna på oss själva är ibland skyhöga och mycket handlar om prestation. Vi har på något sätt hamnat i ett samhälle där vi är vad vi presterar. Vi gör saker som vi inte ens vill, bara för att det alltid varit så eller att vi själva eller andra anser att det ska vara så här. Vi kan ibland tömma oss på energi och sätta på ”autopiloten”. Vi bara gör saker utan att reflektera varför.

Jag tror också att vi kan ha svårt att släppa kontrollen, även att be om hjälp när vi behöver det. Men om vi försöker se att varje dag är en ny möjlighet att lära något nytt, om oss själva eller kunskapsmässigt, så upptäcker vi att det finns många roliga saker att utforska. Då kan vi få de måsten vi byggt upp som en rutin, att försvinna mer och mer. Vi får andra värderingar och livet kan kännas lättare och mindre stressigt. Vi vill upptäcka saker istället för att sitta fast i måsten.

Det finns alltid något nytt som väntar på att bli upptäckt. Det krävs inte så mycket. Slappna av, lek dig fram och utforska. Det kan räcka med att ta en annan väg till jobbet, köpa en ny bok som berikar din själ eller bra måltider som ger dig energi. Du har redan allt inom dig, upptäckarförmåga och lekfullhet. Det gäller bara att bli medveten om det. Öppna dina ögon och upptäck världen. För att ta bort många av våra måsten ska vi skapa med hjärtat och känna passion, då fungerar nästan allt och vi mår gott. Däremot om vi skapar enbart med huvudet, fungerar nästan ingenting. Så bli medveten om vad du skapar. Du är värd det bästa!

Varma kramar från mig,

Anna

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.