Anna Strandlind: Så lyckas du med dina löften!

Det är snart dags att säga adjö till 2020 och välkomna ett nytt år. Vilka löften vill du ge inför 2021? Och finns det en chans att hålla sina löften? Absolut! Anna hjälper dig.

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Varför firar vi nyår? Jag har alltid gillat traditioner och är lite fascinerad av hur vi i generationer hyllat och firat olika saker som går i arv. Många vet kanske inte vet grunden till varför vi firar, det är bara något som funnits med i vår uppväxt som blivit en vana. Vissa familjer håller hårt på sina traditioner, andra inte. Vad är det då som påverkar oss? Vad betyder nyår för dig?

När vi firar nyår vid tolvslaget så är det årets första kalenderfest. Nyårsafton har sitt namn Sylvester efter påven Silvester, han dog den 31 december år 335. I Sverige var den 25 december nyårsdag fram till 1500-talet, men firades på vissa håll ända in på 1700-talet.

Precis som julnatten var nyårsnatten laddad med magisk kraft. Då var det lämpligt att förutspå hur det kommande året skulle gestalta sig beträffande skörden, giftermål och eventuella dödsfall. Den unga flickan som ville se in i framtiden skulle niga tre gånger för nymånens skära och läsa upp en vers av nedanstående lydelse:

God dag, nyårs ny. Säg mig vems bröd jag ska baka. Vems säng jag ska bädda. Vems barn jag ska föda…

Källa: "Den stora julboken" av Jan-Öjvind Swahn

Redan då signalerade det nya året hopp, kärlek och tro. Detta är något som är lika starkt idag. Hur många avger inte löften om att man ska förändra sin situation till det bättre vid nyåret? Det är nog väldigt vanligt. För mig betyder nyår att jag tror och hoppas på en bättre värld. Vi människor behöver känna hopp för vår framtid på något sätt, och nyåret bringar tro och kanske en start på förändring. Bara det kan skapa magi om vi vill!

 

Jag ska dela med mig av ett tips om hur vi kan förändra allt till det bättre och sedan också hålla det vi lovat oss själva:

* Skriv ner tre önskningar som är det viktigaste för dig. Saker som du vill förändra och önska dig i ditt liv.

* Varje önskning delar du in under en månadsplanering, vad du ska göra och få gjort under varje vecka under denna månad. Tänk på att små steg är bättre än alltför stora, så sätt realistiska delmål och inte mer än en-två saker varje vecka.

* Skratta, gläd dig och gör det enkelt och positivt! Se det färdiga resultatet inom dig! Ha en vision och en plan! Tänk inte så mycket, utan gör!

* Sedan gör du upp en ny plan, när du lyckats med det du planerat för första månaden. På detta sätt ligger inte ditt mål så långt borta och det blir lättare att lyckas.

All lycka till dig och Gott Nytt År!

Varma kramar från mig!

Anna Strandlind signatur

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Fler krönikor

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.