Anna Strandlind: Ta bort det som stjäl ditt fokus!

I projekt som kräver tid och koncentration, är det viktigt att ta pauser för att behålla fokus och sin motivation. Det är också bra att sålla i informationsflödet runt omkring dig.

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Våra liv är fyllda av händelser, små som stora. Det finns massor av saker som pockar på vår uppmärksamhet och vi tänker inte alltid på det, utan det blir en vana. I livet blir vi fyllda med distraktion och det gäller att få ”grepp” om vad det är och hur det påverkar oss. Det är allt från telefonljud till plingande notiser och reklam, tv-serier, spel… Nuförtiden finns allt tillgängligt en stor del av dygnet. Det finns hur mycket som helst att fördriva tiden med och det är inte alltid så bra. Vi skapar ett beroende av att jämt vara tillgängliga, alltid vara ”uppkopplade” eller svara och skriva så fort någon vill ha kontakt.

De flesta har mobilen precis bredvid sängen. Många tittar på den på natten för att ”checka av” så de inte missar något. Det gäller tyvärr både barn och vuxna.

Det finns olika förklaringar till varför vi skjuter upp saker och ting, men det kan delvis bero på detta. Om du vet att du lätt blir distraherad av saker runt omkring dig när du egentligen vill eller bör göra annat, så krävs det att du blir medveten om det. Då är det dags att rensa bort så många störningsmoment som möjligt i ditt liv. Och det är bara du som kan styra det. Jag vet att en del väljer att ta en paus från sociala medier eller byter miljö där de kan vara mer i tystnad.

Du kan också köpa ett par hörlurar, för det gör att ljud i bakgrunden filtreras bort. Några sätter på meditationsmusik och fokuserar på sin andning under dagen. För att motivera dig gäller det att hitta bra miljöer som stimulerar, som ger bra fokus och koncentration och samtidigt hög motivation.

Om du känner att du har svårt att komma i gång, eller om du skjuter upp saker och ting, prata då med någon i din närhet som oftast är positiv och handlingskraftig. Lyssna och bli inspirerad. Denna person kan kanske också uppmuntra dig att komma i gång.

Om du känner dig ostimulerad, se då till att hitta lite belöning på vägen, för det ger glädje och motivation. Sätt upp delmål.

Jag tror också att det är viktigt att ibland inte tänka så mycket, utan bara göra. Vi kan lätt hamna i en negativ spiral och inte komma loss, det kan sluta med att allt ”rinner ur sanden” och inget blir gjort. Det är också väldigt viktigt att ta paus då och då när du väl sätter i gång med ett projekt som tar lite längre tid, så att du behåller motivation och fokus.

Så mina vänner – sätt i gång och all lycka!

 

Varma kramar från mig,

AnnaSignatur.jpg

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Fler krönikor

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.