Anna Strandlind: Vad är en bra ledare?

En duktig ledare ser andra och tar fram det bästa i dem. Du kan också bli din egen bästa ledare! Med rätt attityd och engagemang skapar du de bästa förutsättningarna.

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

”Använd din tid till att förbättra dig själv genom andra människors skrifter, då kommer du lätt att komma fram till det andra har arbetat hårt för.”

Socrates

Ja, kunskap är makt vill jag nog påstå, i alla fall om vi förvaltar den rätt och blir känslomässigt engagerade i den information vi får. Jag tycker det är intressant att läsa om olika ledare, vad som gör att en ledare är bra och engagerad. En gemensam sak är att de effektiva ledarna har en vision om vart de är på väg och vet att de kommer att få människor att köpa den visionen.

Många av världens duktiga ledare har tidigare varit de bästa ”följarna”. De har studerat och tagit efter sina förebilder, fokuserat på deras mål. Ledare har alltid mål som de vill nå och ger inte upp för att de inte klarar saker och ting med en gång. De fortsätter och ser lösningar, tar beslut som kan vara skrämmande men låter inte rädslan styra dem.

Något jag lagt märke till är att en bra ledare alltid får fram det bästa i andra människor och får många följare eftersom de inger förtroende och alltid har en bra attityd, oavsett vad som händer i omvärlden. En bra ledare kommer automatiskt att leta efter det goda i andra.

En effektiv ledare tar också kontrollen över sitt eget liv och leder sig själva i den riktning de vill gå. De känner sina kreativa förmågor och vet att de har kapacitet att skapa allt de vill ha i sin värld.

Är du din egen ledare? Jag har kommit fram till att om vi inte kan leda oss själva, kan vi inte heller leda andra. Men det som är så härligt är att vi alla kan utveckla vår självbild och vår attityd och växa i vårt ledarskap. Jag har själv en del utbildningar som berör ledarskap och studerar hela tiden personlig utveckling, för jag älskar att växa och utvecklas. Jag läste en sak som fick mig att tänka till. Det var ungefär så här:

”Ledare förstår att om en person inte är beredd att göra mer än den betalas för, kommer den aldrig att få betalt för mer än vad den gör.” Det är sant. Vad en människa har för attityd och engagemang är avgörande för vad som skapas i relationer, jobb och allt annat i livet. Var din egen ledare!

Varma kramar från mig,

Anna

Fler artiklar

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.