Anna Strandlind: Varför firar vi nyår?

Anna ger oss en liten historielektion om nyårsfirandet bakåt i tiden. Fest och lyx har inte alltid hört till, däremot magi och ritualer. Själv siar Anna om året som kommer.

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Jag har alltid varit fascinerad av olika traditioner och kulturer. Det finns så mycket att lära sig av vår historia. Ibland gör vi saker bara för att det alltid har varit på ett visst sätt, men jag tycker det är både spännande och roligt att ta reda på varför vi gör vissa saker av tradition. Idag ska jag skriva lite om varför vi firar nyår.

Nyår är årets både sista och första stora kalenderfest och firar gör vi helst lyxigt, men så har det inte alltid varit. Att klä upp sig och äta extra gott till nyår blev vanligt för mindre än hundra år sedan. Innan dess var nyårsnatten mest förknippad med spådomar, vidskepelse och magi. Jag trodde att själva firandet av det nya året med allt ”lyx” hade pågått mycket längre tid än hundra år, men firandet som vi känner det är ganska nytt. Det är en anglosaxisk tradition som kom hit först i slutet av 1800-talet.

(Källa: Etnologen Jonas Engman vid Nordiska museet.)

Innan dess passade vanligt folk mest på att ta vara på en natt som de ansåg var full av magi, precis som midsommarnatten. Människor gjorde då olika ritualer för få reda på hur stor eller liten skörden skulle bli, vem man skulle gifta sig med eller vem som skulle dö.

Jag har en känsla att många gick in för det här med ”hull och hår” och tänk vad hemskt att spå om att någon skulle dö!

Vi har kommit långt inom siandet idag då vi inte pratar om död och sjukdomar. Det är väldigt bra. Däremot så såg man döden på ett annat vis förr, tror jag. Alla levde ihop ”under samma tak” och stod varandra närmare på ett annat sätt.

Det finns ett 40-tal olika nyår, där det persiska och det kinesiska hör till de mer kända. Svenskarna har startat det nya året den 1 januari sedan 1500-talet. Visste du att nyårshälsningar är kända ända sedan 1400-talet i Tyskland? För mig betyder nyår att något ”nytt” är på väg in i mitt liv och jag känner en nystart med positiv kraft. Jag sätter ofta mål och tar beslut om vad jag vill ha och känna i mitt liv.

Det blir en del mål under året och jag tror att varje människa mår gott av att känna inspiration i livet.

Jag har också med mig en gammal tradition. Jag siar mitt kommande år och det är spännande. Så visst får jag med mig magi och spådom i mitt liv under nyåret också.

Välj glädje, kärlek och tillit så skapar du magi, det finns alltid i nutid om du vill. Gott nytt år och ta emot ditt år med härliga intentioner!

 

Varma kramar från mig,

AnnaSignatur.jpg

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.