Är din hjärna kidnappad?

Vi vill hela tiden ha mera av det som ger en stunds tröst och njutning. Men det går att sätta stopp, skriver Jai Thornell.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Mer är inte alltid bättre – vårt belöningssystem i hjärnan är så triggat att det hela tiden måste stimuleras. Hur gick det till och vad kan vi göra åt det?

Pengar är en stark drivkraft och det finns många sätt att tjäna dem. Ett sätt är att skapa produkter och tjänster som attraherar oss och som ger oss njutning vi tror att vi behöver. Det är socker och fruktossirap i maten vi köper – ett gift lika beroendeframkallande som alkohol.

Men det räcker inte – belöningssystemet går igång av en ny blus, nya skor, en ny matta, nya kaffekoppar, stoppa något i munnen, sexuella utsvävningar, eller något annat som kan ge en stunds njutning. Allt som går att njuta av går också att köpa. Och vi gapar och sväljer och vill ha mera…

En stunds tröst, en stunds njutning och sedan är jakten igång igen för hjärnan måste ha mer. Det går att sätta stopp. Och det första vi behöver göra är att inse att vi har mer än vad vi behöver. Vi konsumerar mer än vad som är bra för oss och resten av världens varelser. Vi behöver stanna upp och hitta tacksamheten i att vi finns, att vi har hälsa i tillräcklig grad för att kunna vara till nytta och glädje för oss själva och andra. Vi har tak över huvudet, mat på bordet och kläder på kroppen. 

Att njuta av sitt eget sällskap, av att bara vara utan att göra något, att skapa ett enklare liv där enkelheten innebär mindre åtaganden, mindre konsumtion och mer stillhet, mer villkorslöshet i kärlek och görande. Att ta ansvar för sin konsumtion som medveten konsument och att ta ansvar för vad man gör med sina känslor, tankar och fysiska kropp är att ta kommando över sig själv, sin egen utveckling och inte minst sin hjärna. 

Så länge man tillåter sin hjärna att vara kidnappad så är det andra som bestämmer hur man ska må och leva. Ta kommandot och lämna fängelset ut i friheten. Mer är inte bättre – less is more!

Jai
www.loveit.se

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.