Är du troende eller skeptiker?

Jag vill bygga broar. Broar mellan troende och skeptiker. Låter det konstigt? Jag menar att det inte bara är möjligt utan också nödvändigt.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Jag vill bygga broar. Broar mellan troende och skeptiker. Låter det konstigt? Jag menar att det inte bara är möjligt utan också nödvändigt. Vi är vana vid att se och höra troende och skeptiker i hetsiga diskussioner på olika Internetforum, på TV och i radio.


Det är dags att lägga ner stridsyxan.
 

Som troende har jag fått bita i det sura äpplet och behöva omvärdera mitt sätt att utöva min tro. Genom att inta en mer kritisk, granskande hållning så har jag börjat se det som många skeptiker sett länge – att andlighetsbranschen är ett vattenhål för många skojare. Dessa skojare drar löjets skimmer över oss övriga och döljer det som är mirakulöst vackert och kärleksfullt.

Jag tror att den stora massan av troende och skeptiker befinner sig i en gråzon där man är öppen för möjligheter. Och är man beredd att omvärdera sitt sätt att se på saker så får man också utveckling. Se på alla tekniska och medicinska framgångar. Alla dessa bygger på att man inte nöjt sig med det som fanns, man trodde att det skulle gå att göra mer och det gör det.

 

Troende, skeptiker och forskare skulle kunna enas om att försöka finna svar på många av livets frågor. Om bara viljan finns. Och den ömsesidiga, kärleksfulla respekten. För varandra. För våra barns skull. Och för jordens framtid.

 

Per Ola Thornell

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.