Är Gud halv?

Om Gud bara skulle vara god och ljus så skulle Gud vara halv, menar krönikören Per Ola (Jai) Thornell

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock
Om Gud, Källan eller den Högre Kraften – kalla vad du vill – bara skulle vara det goda och ljuset, ja då vore den Guden halv. Det finns en naiv tro i det andliga mainstream om att allt bara ska vara ljus och kärlek. Det stämmer inte.

Det stämmer inte eftersom de envist vägrar titta på sin egen utveckling och personlighet utan stoppar sin skit under mattan och viftar med pendlar, rökelse och uttalar välformulerade meningar om attraktionslagen. De vill verka ljusa och goda, de sitter gärna på piedestal inom det andliga och skruvar glädjefyllt på sig när de får många gilla-markeringar på Facebook.

Det mörka finns därför att vi människor skapar det – på så sätt kan själen få uppleva både ljuset och mörkret och genom sin önskan att uttrycka kärleksfull godhet kan vi människor göra ett val. 

Eftersom vi alla är en del av Källan så ges vi valet att välja vad som är sant. Upplevelsen av lidande är en illusion men som vi värderar och agerar i med ilska, hat, rädsla, frustration och så vidare. 

Människor dömer. Dömandet är en stor del av det mänskliga lidandet. Vi dömer oss själva, vi dömer andra, vi dömer situationer, vi dömer Gud. Dömandet får oss att må bra i vårt lidande. 

Om vi slutar att döma och värdera allt som bra eller dåligt, rätt och fel och bara ser det som en upplevelse så kommer våra liv och vår jord se annorlunda ut. Kamp föder bara kamp. Motstånd föder bara motstånd. 

Inget som är verkligt är någonsin hotat. Vi kan inte dö. Det spelar ingen roll vad som händer i våra liv – vi kan inte dö. Vi är hela och vi är kompletta. Det fysiska lidandet är en illusion utan verklig betydelse eftersom vi är Källan.

Per Ola (Jai) Thornell

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.