Det är inte hur vi har det utan hur vi tar det som spelar roll!

Vissa sanningar är svårare att ta till sig än andra. Jag läste nyss Samtal med Gud-böckerna av Neale Donald Walsch – böcker som jag tidigare tyckt var både märkliga och tvivelaktiga.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Vissa sanningar är svårare att ta till sig än andra. Jag läste nyss "Samtal med Gud"-böckerna av Neale Donald Walsch – böcker som jag tidigare tyckt var både märkliga och tvivelaktiga. Uppenbarligen var jag inte redo för det som står i dem. Nu är jag det, men jag gör det inte utan motstånd. En kväll läste jag en mening som etsade sig fast i hjärnan. Meningen lyder: ”Jag skapar själv min inre och yttre verklighet.”

Skulle jag skapa det som inte fungerar i och utanför mig själv?

 

Efter en hel del resonerande med mig själv kom jag fram till att det faktiskt är helt sant! Kanske har du redan gjort samma slutsats. Om inte, så finns det förmodligen en del beska sanningar som ligger och väntar på dig. Själv är jag i full gång och skapar mitt nya inre och yttre.

 

Låt mig ge några exempel. När du säger att du vill ha mer pengar så svarar universum med: ”Ja, du vill ha mer pengar.” 

Universum responderar inte på det du vill ha utan det du har, det vill säga ont om pengar. Det är som att ha en ostädad lägenhet och be Gud om hjälp att få den städad. Svaret är att den förblir ostädad tills du städar den.

 

Om jag ska uppleva att det finns mer pengar i mitt liv så behöver jag skapa förutsättningarna för detta. Jag behöver välja den vägen som ger mig pengarna. Det som ofta ligger i vägen för oss att faktiskt skapa det vi vill är vi själva.

 

Vi berättar osanningar för oss själva att vi inte kan, inte hinner, att andra eller annat hindrar oss. Det är inte sant. Vi har kanske tagit beslut tidigare i våra liv som försatt oss i livssituationer vi inte gillar, men det kan vi inte skylla på andra. När vi blir medvetna om att vi skapar vår egen verklighet så kan vi skapa nya saker, fungerande saker, fungerande liv.

 

Häromdagen träffade jag en kvinna som fått besked att hon fått skelettcancer. För ett år sedan blev hon behandlad för cancer i kroppen som läkarna lyckades få bukt med. Nu visar det sig att cancern spridit sig.

 

Hon sa till mig: "Tydligen har jag för mycket negativitet i mig." Hon berättade vidare att hon nu ska ändra livsstil, äta annan mat och ha en annan syn på livet och på sig själv.

 

Den här kvinnans berättelse visar på det jag försöker berätta. Hon kunde, precis som andra som får denna typ av besked, ge upp och dö med bitterheten och negativiteten i släptåg. Men hon väljer istället att skapa sin inre och yttre verklighet genom att förhålla sig till sin cancer.

 

Hon säger att hon genom sin negativitet skapat förutsättningar för sin sjukdom. Nu väljer hon att skapa en ny inre och en ny yttre verklighet genom kärleksfullt handlande. Jag är full av beundran för henne och det hon gör. Hon är min läromästare i att det inte är hur vi har det, utan hur vi tar det. Jag är tacksam för denna gåva.

 

Per Ola Thornell

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.