Du har alltid möjlighet att börja om

Det spelar ingen roll hur tufft vi har haft det i livet, vi kan alltid börja om igen. Visst kan vi uppleva oss maktlösa eller utan valmöjligheter, men det är bara en effekt av de reagenser vi haft på grund av det jobbiga vi har upplevt.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Vi har möjligheten att välja. Om och om igen kan vi välja nytt. Hur vi ska må, hur vi ska agera, hur vi ska dra lärdom av våra erfarenheter så vi kan bygga en bättre framtid för oss.

När vi stakat ut vår nya framtid så är den dock inte huggen i sten. Vi kan behöva ompröva våra tidigare val och göra nya. Vi kan trilla igen men vi får välja att ligga kvar eller resa oss igen. Ingen kan tvinga oss att ligga kvar. Ingen kan hindra oss, mer än vi själva, att börja om igen.

Många gånger har jag träffat klienter som varit så nedslagna i skorna att de funderat på att lägga ner livet och ta nödutgången till andra sidan. De har helt enkelt inte sett några fler möjligheter att ta sig upp igen. 

Men när vi ger saker lite tid, arbetar med våra problem aktivt så kommer vi att få distans till dem. Vi inser att det finns alla möjligheter och anledningar att göra nya val – val vi tidigare inte sett därför att vi krampaktigt hållit fast vid föreställningen att vi inte hade några. Det är alltid som mörkast före gryningen.

Så hur illa kan det bli egentligen? Kan vi förlora kärleken till oss själva? Jag tror inte det – den kan vara väl dold men kärleken finns alltid inom oss, vi behöver välja att låta den komma fram. Den hjälper oss igenom våra svåraste stunder. Den hjälper oss att resa oss igen. Den hjälper oss att välja livet, att börja om igen!

• Ingenting varar för evigt
• Ingenting är perfekt
• Ingenting blir någonsin färdig

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.