Gör som en katt eller blomma – tillåt dig att bara vara!

Jag arbetar just nu med att hjälpa ett företag som har en anställd som behandlas för sitt beroende av alkohol. Just nu letar han efter en balans mellan sitt tillfrisknande, sitt arbete och sitt liv. Det är en tuff men spännande resa som väntar honom.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Ett av hans problem är att han inte klarar av att sitta ner och göra ingenting. Jag frågade honom varför han tyckte det jobbigt? ”Det finns ju så mycket som måste göras”, var hans svar. 

Jag frågade då honom varför det var så viktigt att göra allt som behövde göras. Hans svar var ”annars blir det ju inte gjort”. Så min slutfråga blev då: ”Men om det inte redan är gjort, varför måste det göras precis när du ska sitta ner och göra ingenting?” 

Vi människor tenderar att tro att vi måste göra en massa saker hela tiden. Att sitta ner och bara finnas går inte. Jo, kanske sedan när allt är klart. Men blir det någonsin klart? Kommer det inte ny disk, tvätt, arbete eller något annat? Så när ska vi då bara vara?

En katt bestämmer själv när den vill göra något. Den äter när den är hungrig, den sover, busar och går sin egen väg. Den lyssnar på och följer sina behov och önskningar när det faller den in, inte för att den måste. Inte för att den borde. Inte för att den tror att andra inte tycker den duger om den gör ingenting. 

En blomma är en blomma. Den sprudlar av liv men den har inga andra ambitioner av att vara något annat än en blomma. Den är i stillhet och ändå tycker vi den är vacker. Den gör inget speciellt, ändå skänker den glädje och rikedom i våra liv. 

Kanske behöver vi öva mer på att vara som en katt. Och känna hur det känns att få vara en blomma! Stilla, vacker och ändå full av liv.

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.