Humlor och blommor inspirerar till att se allt det vackra i livet

Humlor kan verka som små, till synes enkla krabater. Men även små djur och blommor i alla former och färger inspirerar och engagerar Mia Mattsson Mercer.

Text: Mia Mattsson-Mercer
Foto: Shutterstock

Åh vad jag älskar blommor och humlor! Under två fantastiska år bodde jag ute på Ingarö i Stockholms skärgård. Omgiven av en fantastisk naturtomt surrade humlorna kring mitt hus. Det hände att humlor kollapsade på köksbänken och jag fick ge dem första hjälpen med honungsvatten. Efteråt kunde de vila ut på min diskbänk med solen skinandes in genom fönstret.

 
Speciellt minns jag en humla. En myra hade bitit sig fast på humlans ena vinge. Humlan var utmattad, men stampande ilsket med fötterna och surrade argt. Med en pincett kämpade jag för att få bort myrans huvud utan att skada humlans vinge. Humlan klarade sig! 

Jag minns fortfarande den ljuvliga känslan när humlan flög iväg. För mig lät surrandet som en vacker sång. Den dagen döpte jag mitt hus till ”Bumble Bee Rescue”. Jag kan än i dag sakna stället!

En god vän skrattade alltid åt hur dumma humlorna var som ideligen flög emot fönsterrutorna och inte dit där det fanns en öppen dörr. Jag frågade honom om han som barn hade varit i lustiga huset där det fanns glaslabyrinter? Han nickade förtjust ja. ”Hur många glasfönster sprang inte du på, och hur lång tid tog det för dig innan du hittade utgången? undrade jag. 

Jag vill ha blommor överallt i mitt hus. På kontoret inspirerar blommorna mig till att arbeta och skriva. I vardagsrummet känner jag hur de med sina dofter och sprakande färger välkomnar mig.

 

Varje vecka beger jag mig till blomsterhandeln för att ge mig själv en bukett blommor som en påminnelse om livets skönhet. Under en lång period i mitt liv kunde jag känna mig besviken över att min man hade slutat att köpa blommor till mig. Min tankar var mer fokuserade på varför han inte gav mig blommor, istället för att se allt annat som han faktiskt gjorde för mig.

 

Jag fick verkligen brottas med mitt ego, mina negativa tankar och speciellt ledsamheten inom mig. Mina förväntningar var inte bra för min själ. Till slut bestämde jag mig att varje vecka köpa en färgglad bukett till mig själv för att fira glädjen, skönheten och för att sluta skapa förväntningar. 

I mitt arbete med att rädda djur är det många som frågar mig hur jag orkar. Jag försöker omge mig med saker som gör mig glad. Blommor är något som helar mig otroligt mycket. När man ser mycket elände i verkligheten är det extra viktigt att inte glömma att se det vackra här i livet.

 

Humlor och blommor är verkligen inspirerande för mig. 

That’s Amore!


Mia Mattsson-Mercer

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.