Jai Thornell: Ensam är inte stark

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

I många år har utvecklingen mot individualiseringen varit enorm. Vi har fått höra att kollektivet är utdöende och att alla har möjlighet att bli något unikt. Vi ska våga sticka ut i vår klädstil, på jobbet, få 15 minuters kändisskap i TV-soffan, på Instagram eller Youtube.

På ett plan är kanske allt det där sant men omöjligt att vidmakthålla. Varför? Därför att energi som rör sig utåt som en våg måste också gå inåt.

Människan är ett flockdjur – vi trivs bäst när vi är med likasinnade där alla ser sig som jämlika. I katastrofer står vi sida vid sida och släpper alla påhittade olikheter.

Intresset för andlighet växer både i Sverige och runt om i världen och gemenskaper bildas inom alla möjliga områden. Vi vill vara tillsammans. Vi vill dela våra drömmar och vår kärlek. Vi vill dela vår känsla ibland av litenhet och smärta.

Men i vågen av individualisering och sökande inom andlighet pratas det om sekter. Jag vet inte hur många gånger jag fått höra att jag är sektledare. Jag ler när jag tänker på det. Inte hånfullt utan mer empatiskt. ”Den som ingenting vet, måste tro allt” heter det. Okunnigheten har sin rot i rädslan.

Så varför gillar vi gemenskapen så mycket? Här är vi ett med alla andra. Här är vi starka tillsammans. Här kan vi skapa förändring. Här känner vi samhörighet med en större sak. Det är när vi är tillsammans med andra som vi upplever Ettheten. Och i grunden är det svaret – vi är ett med alla – vi är Ettheten i vår sanna existens. Ettheten är vår essens, vårt ursprung och när vi är med andra så kan vi känna essensen.

Namasté
Jai
www.loveit.se

Fler krönikor

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.