Jai Thornell: Låt inte orden hindra dig!

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Många sökare inom det andliga gillar ofta inte att använda ord som Gud eller att prata om Kristus eller Den Helige Ande. Det är ord som är förknippade med kristendom och religion och man ser sig inte varken som kristen eller religiös. Istället för Gud så pratar man om Den Högsta kärleken, Källan, En högre Kraft, Universum, Ettheten eller andra för att beskriva något.

Många har lämnat Svenska Kyrkan och söker sin andlighet inom exempelvis yoga, mindfulness, QiGong, meditation eller medialitet. Jag förstår precis hur man tänker – jag lämnade Svenska Kyrkan för mer än 25 år sedan då jag såg mig som ateist. Men då jag senare kom in 12-stegsrörelsen och som är ett andligt program, så väcktes frågan igen för mig. Ord som Gud var svårt i början att acceptera, men min terapeut på behandlingshemmet sa; ”De religiösa behöver andligheten, men de andliga behöver inte religionen. Om din bild av Gud inte fungerar för dig så kanske du ska pröva att byta ut den bilden. ”Hans synsätt fick mig att kapitulera. Jag tänkte; ”Kan jag själv bestämma hur min bild av Gud ska se ut?” På den vägen är det.

I dag pratar jag gärna om Gud. Men det är inte en gubbe i himlen, någon som straffar ”syndare” eller en osynlig ”sak” som är någon annanstans. Jag är inte separerad från Gud – jag är Gud. Min själ är en del av Gud – sammankopplad med allt annat som också är Gud; du, alla andra, alla växter, träd, djur – ja allt som har ett medvetande. Det är Gud. Jag tänker inte låta religionerna lägga beslag på ordet Gud – det är inte deras! Inte heller Kristus, Den Helige Ande, Buddha, Kuan Yin och så vidare.

Religionen må påstå att Jesus var Guds son. Det var han, men Jesus påpekade också att det var alla andra också. Han så sig inte som speciell eller för mer. Det är religionerna som satt honom på piedestal. Men det som kallas för Kristusenergin hade han – och det har vi andra också. Det är en högt utvecklad andlig medvetenhet som han hittade inom sig och som han använde. Han menade på att vi alla kan göra det. Och Den Helige Ande då – vem är det? Det är ett annat uttryck för den intuitionen – följer du den så följer du din själs väg. Intuitionen (eller Den helige Ande) är bron mellan det fysiska livet och gudomligheten.

Så mitt bästa tips är – återta orden som du har svårt för att använda. De laddningar som du har mot dessa ord är dina – vi kan inte skylla på religionerna, det är vårt eget ansvar att göra upp med de motstånd som finns inom oss, oavsett vad de handlar om. Inom yogan, mindfulness (som kommer från Buddismen), QiQongen, TaiChi´n, spiritualismen och så vidare så pratar man om Gud – även om man använder andra ord eller språk. Det är ok att säga Soham på Sanskrit. Men du ska veta att det bara är ett annat ord och språk för Gud.

Återta orden – de är kraftfulla och det är din rättighet att använda dem. Gör det!

Namasté
Jai

Fler krönikor

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.