Madeleine Walles: Mer glädje, mindre skam

Jag fick en titt in i ett liv, långt från min egen vardag. Och insåg att hennes liv ser ut så här alla dagar, oavsett om vi turister kommer och hälsar på eller inte, skriver Madeleine Walles.

Text: Madeleine Walles
Foto: Shutterstock, Madeleine Walles

Jag minns ögonblicket på verandan utanför min bungalow i Sacred Valley i Peru då Anderna omfamnade mig. Jag satt där omgiven av höga, grönklädda bergstoppar – som om jag var mitt i naturens varmaste kram. Det var vackert. Det var magiskt och gav en känsla av trygghet.

Och jag minns när jag klev iland på en ö byggd av vass. En kvinna i färgglada kläder tog min hand, log och hälsade mig välkommen. Stolt visade hon mig in i sin lilla bostad, en koja som även den var byggd av vass. Precis som sängen och soffan. Det var lite mysigt, men tanken slog mig hur kallt det måste vara att krypa till kojs när solen går ner, vilket hon också bekräftade. Att bo på en ö på Titicacasjön där vattnet tränger igenom naturgolvet, ger både fukt och kyla.

Jag fick en titt in i ett liv, långt från min egen vardag. Och insåg att hennes liv ser ut så här alla dagar, oavsett om vi turister kommer och hälsar på eller inte. Utöver stoltheten för de vackra hantverk hon och hennes ö-grannar skapat, var de en viktig inkomstkälla. Ett sätt för dem alla att överleva.

Peruansk kvinna i färgglada kläder, framför hus av vass

Vi var 29 personer som åkte till Peru på en resa arrangerad av tidningen Nära, i gott samarbete med Go Slow Travel. Vi fick verkligen öva oss i att go slow, ta det lugnt. Vassöarna ligger på 4 300 meters höjd. Då gäller det att vara rädd om krafterna.

Vi fick upplevelser bortom det vanliga. Möten som för alltid kommer att förvaras både i hjärtat och i minnet. Och det var många varor som bytte ägare under de tio dagar vi var där. Många fattiga människor i detta vackra land, får en möjlighet att skapa en dräglig vardag tack vare turisternas välvilja och generositet. När en person i vår grupp av misstag råkat betala med dollar istället för med den inhemska valutan SOL, vilket verkligen gynnade säljaren, resonerade hen efteråt att ”pengarna kom dit där de behövdes”. Då pratar vi hjärta.

Och när vår lokalguide Johan förstod att vi tänkte ta med oss de tomma vattenflaskorna när vi lämnade bussen för dagen, sa han: ”Låt dem vara, vi samlar in dem för återvinning.” Han förklarade att resebyrån han jobbar för, Condor Travel, låter göra kläder av de tomma plastflaskorna. Johan visade stolt att i hans väst kunde man läsa att den var gjord av 19 begagnade vattenflaskor!

Det gjorde mig så glad. För visst kan vi som reser, flyger över stora delar av världen, känna skam över att vi förstör miljön. Så är det. Men vi gör också gott när vi besöker ett land med fattiga invånare och kan gynna dem genom att köpa deras konst. Vi får ta del av deras kultur, öka vår förståelse och medkänsla för andra. Och om resebranschen samtidigt kan göra så kloka investeringar som Condor Travel och tänka återanvändning, kan vi som då och då vill resa och uppleva världen känna mer glädje och mindre skam.

Varm kram

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.