Madeleine Walles: Musiken fyller min själ

Det är magiskt när orgelns toner fyller kyrkorummet, skriver Madeleine Walles. Här berättar hon om en annorlunda AW som får den nya verkligheten att kännas lite som vanligt.

Text: Madeleine Walles

Jag har ett vackert minne från i höstas och jag njuter av att plocka fram det då och då, när vardagen behöver lite extra ljus.

Det är fredag eftermiddag och jag är på AW. Nej, inget vin. Inget skratt och småprat med kollegor. Det är After Week och jag sitter i en bänk i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm. Min kropp och min själ fylls av orgelmusik som letar sig in under huden, får den att knottra sig av välbehag när pampiga, mäktiga, dramatiska toner fyller det stora kyrkorummet.

Jag blundar, för det känns lättare att ta in musiken när jag inte ser allt runt omkring. Sen öppnar jag ögonen igen och låter blicken följa över altartavlan och det lilla kopparträdet där små kristaller hänger som regndroppar – en kristall för varje nydöpt liten människa som fått sitt namn via en ceremoni här i kyrkan.

Trots att 50 personer tillåts är det inte särskilt många här, jag räknar till 26. Kanske är det svårt att ta sig tid att slinka in i kyrkan en fredag när man längtar hem till mys och middag? Det kan jag förstå, men jag önskar att fler tog chansen att få njuta, för vid orgeln sitter en kantor som med enorm skicklighet bjuder på sitt musikaliska kunnande i 30 härliga minuter. Helt gratis. Det känns speciellt, just för att vi under så lång tid inte fått chansen att ta del av konserter och livemusik. Stunden är lite ”precis som förr”.

Jag har en enkel musiksmak. Jag älskar musikaler, följer gärna Melodifestivalen och blir salig när världens främsta tenorer tar i från magen i en välkänd operaaria. Men det är något magiskt med orgelmusik. Tänk alla bröllop, när kyrkdörrarna öppnas och det nervösa paret skrider uppför gången till tonerna av orgelmusik de valt av kärlek. Det är stort. Och dopet, när det lilla barnet lyfts upp och orgelns toner ger oss mod att sjunga med i Tryggare kan ingen vara. Eller begravningar när jag tagit farväl till brusande orgelmusik som ibland gjort ögonblicket ännu svårare, men oftast blivit som en trygg famn att vila i.

Jag lämnar kyrkans AW med en skön känsla. Sen sker det som livet ofta bjuder på – ett oväntat, härligt sammanträffande. Dagen efter tipsar en vän på Facebook om ett underbart program som heter Orgeln, som faktiskt fortfarande ligger kvar på svtplay.se. Här får jag lära mig allt om det fantastiska instrumentet. Jag blir dessutom helt tagen när det berättas att i Rotterdam, under andra världskriget, var det en orgel som räddade livet på sex vuxna judiska personer och en nyfödd liten pojke. De överlevde nazisternas utrensning tack vare att de fick skydd i en kyrka – i ett pyttelitet utrymme bakom orgeln. Där levde de sina liv i hela 34 månader.

Musik påverkar oss. Tystnaden med. Jag tycker om stillheten. Men musik som framförs live och med kyrkans häftiga akustik, får mig att sänka axlarna. AW har fått en ny innebörd.

Varm kram,

Madde-signatur.jpg

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Fler krönikor

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.