Madeleine Walles: Nu tar jag en dag i taget

Madeleine ser tillbaka på året som gått, utmaningarna det har medfört, och vad hon lärt sig av dem.

Text: Madeleine Walles
Foto: Shutterstock

Ännu ett år av erfarenheter har berikat mitt liv. Tolv månader med minnen som varit både ljusa och mörka. Vad har jag lärt mig? Vilka utmaningar har gjort mig mer ödmjuk och ökat den varma känslan i hjärtat?

Jag bläddrar i boken där jag varje kväll sammanfattar dagen som gått, där jag framför allt samlar det positiva som jag vet leder mig framåt. Jag möter ett år med många kloka ord, vackra möten och kärleksfulla tankar. Har jag varit redo att ta emot? Jag hoppas det. För 365 dagar fyllda med livserfarenhet kan bli en viktig visdom att ta med mig in i 2022.

Det slår mig hur mycket som dagligen erbjuds mig. Som glädjen i att lyssna på kloka människor när de i poddar delar med sig av vad de lärt av livet. Generöst har de bjudit på sin klokskap, för mitt lärande. Sommarpratarna i P1 är en rikedom. Tack Niklas Strömstedt, Benjamin Ingrosso och Anna Kinberg Batra som gjorde mig sällskap under varma sommardagar och fullkomligt knockade mig med era berättelser. Tack Nina Burton som genom ditt inspirerande berättande lärt mig så mycket mer om djurens enorma klokskap. Du har fått mig att förstå hur humlor och myror fungerar i sin otroligt välorganiserade lilla värld. Och naturen, som har en magisk samverkan där vi människor inte ser – under marken.

Tack Björn Natthiko Lindeblad, för att du fått mig att sänka axlarna i meditationen. Det var så befriande att läsa i din bok att till och med du, som i 17 år levt som skogsmunk i Thailand, fått kämpa med att tankar alltför lätt svävar i väg när vi försöker nå vårt inre. Du har hjälpt mig att släppa taget.

Precis som Eckhart Tolle, den sensommardag då han, via en krönikör i min lokala morgontidning, serverade exakt de ord jag behövde höra. Om att problem vi tror att vi har, oftast är skapade av våra tankar och aldrig kommer att ske. Så klart. Jag måste njuta av livet här och nu, så som Tolle uppmuntrar oss alla att göra. Problem får jag tackla när de kommer – om de ens kommer. Inte nu.

År 2021 har jag intervjuat personer vars ord varit en rikedom i lärande. Som vikten av att lyssna. Efter att i 42 år som journalist ha försörjt mig på att lyssna, insåg jag att det fanns mer att lära. Och jag har sugit i mig mottot ”En dag i taget” när svårigheter haft en tendens att hopa sig. Orden ska bli min ledstjärna. Allt detta har jag fått, dessutom glada stunder då vänner överraskat mig. Med en flaggpyntad efterrätt och brinnande ljus för att fira min födelsedag i efterskott och den vackert inslagna burken chokladsås som stod på trappen med orden ”Från en okänd välgörare som också gillar gottis”. Det lilla i det oväntade blir det stora att minnas.

Tack året som gått. Alla erfarenheter har inte varit enkla att tackla, men jag har lärt mig mycket.

Varm kram till er alla!

Madde-signatur.jpg

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.