Madeleine Walles: Tänk om de fått uppleva!

Vi känner båda att det finns en närvaro i denna stund. Att det finns ett par från andevärlden som just nu håller ett öga på oss.

Text: Madeleine Walles
Foto: Shutterstock

Den lilla människan, min allra yngsta älskling, går med bestämda steg över köksgolvet och fram till tredje lådan under diskbänken. Just den får hon dra ut, det vet hon. Jag ser i min telefon, via Facetime, hur hon lyfter upp en vacker gammal plåtburk, svart med röda rosor på. Och jag blir alldeles varm i kroppen. Det är mina föräldrars burk, den hade vi hemma när jag växte upp. Där förvarade mamma alla fina pepparkaksmått. Min dotter älskade att baka pepparkakor med sin mormor.

Lillstumpan lyfter upp lådan och sätter sig på rumpan. Pillar med svettiga små fingrar upp locket och plockar upp måtten ett efter ett. Där är grisen och gumman. Lilla stjärnan och stora stjärnan. Jag kan se hjärtat och den lilla änglafiguren som jag köpt på en tysk julmarknad.

Hon lägger dem systematiskt framför sig på golvet. Precis som jag minns hennes mamma i samma ålder, älskar hon att organisera. Plocka i och plocka ur. Jag följer henne via telefonen. Känner att trots det stora avståndet på många, många mil, är jag ändå där. Hos den mjuka lilla människan. Mormorshjärtat bankar av längtan, men det känns ändå så gott, så stort, att se henne och höra hennes små ljud medan hon pysslar.

Plötsligt trär hon stora pepparkaksstjärnan över vänsterfoten. Och på höger fot sätter hon hjärtformen. Sen tittar hon upp och skrattar gott. Innan hon börjar lägga ner måtten igen, ett och ett. För att sedan plocka upp dem ännu en gång.

Det hugger lite i hjärtat, för det här önskar jag att min mamma och pappa fått uppleva. Det lilla barnbarnsbarnet som de aldrig hann möta. Som jag vet att de skulle ha älskat, lika mycket som jag gör.

Jag säger det till min dotter och vi känner båda att det finns en närvaro i denna stund. Att det finns ett par från andevärlden som just nu håller ett öga på oss. Och framför allt på en väldigt liten människa med pepparkaksmått på fötterna.

Strax efter att vi lagt på så plingar det till i min telefon, min dotter har skickat tre bilder som hon tog i våras, en morgon när hon plötsligt kände en dragning att gå till balkongdörren i köket. Just där den lilla pepparkaksövningen nu ägt rum. På bilderna ser jag två koltrastar på balkongräcket, de tittar in i dotterns lägenhet. ”Mormor och morfar kom på besök” står det i meddelandet. Och jag förstår precis. Det är så här de brukar visa sig. Pappa med sitt kolsvarta hår, har vi alltid sett som en koltrast. Nu är han och hans fru tillsammans igen. Ibland tillsammans även med oss.

Snart är det jul och då ska vi baka pepparkakor. Den lilla människan, hennes mamma och jag. Med gamlamormors fina formar.

Varm kram

Madeleine Walles signatur

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.