Meditationens hemligheter

I meditation har vi möjlighet att observera våra tankar och känslor, menar krönikören Jai Thornell.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

All verklig förändring kommer inifrån och ut, inte utifrån och in. Meditation innebär en vacker, stillsam förflyttning från världen utanför, inåt till den inre världen och sedan ut tillbaka igen. När vi öppnar ögonen upplever vi världen med nya ögon.

Många upplever det svårt att meditera och avstår därför. Jag menar att man gett upp för tidigt. Många upplever också att de inte kan eftersom de blir besvärade av tusen tankar i huvudet. Jag menar att låt tankarna vara där men ge dem inte hela din uppmärksamhet. Om du inte vet vad som pågår i din inre värld, ja då har du ingen koll alls på vad som pågår i den yttre heller. Varför? Därför att det vi upplever i det yttre baseras på det som vi har i vårt inre.

I meditation så har vi en möjlighet att observera tankar och känslor vi bär på. Om vi upptäcker att vårt inre har mycket rädslor, oro, stress och negationer så är det helt säkert att vårt fokus i det yttre kommer att ligga på manifestationer av rädslor, oro, stress och negativt i det yttre. Man ser då våld, krig, övergrepp, ilska, makt och så vidare i världen som en stor kraft.

Om vi upptäcker kärlek, sinnesro och fred så kommer vår yttre omvärld att baseras på detta istället. Skuggorna i världen är då bara just skuggor. Så handlar det om att det blir vad det blir – rädsla eller kärlek? Nej, det handlar om att titta närmre på sina rädslor, stress och oro och se dem för vad de är – en del av det kollektiva rädda medvetandet. Det handlar om att tränga igenom illusionen av dessa och in i hjärtat där sanningen finns. När vi utövar meditation så faller slöjorna till marken och med dem även rädslorna.

Meditation kan användas för mycket. Men i grunden handlar det om att hitta vem vi egentligen är. Att finna de hemligheter som döljer sig djupt i människans hjärtan. Djupare än någon rädsla kan ta sig, djupare in i varandet än vad någon tanke kan komma – där finner vi svaren.

Namasté
Jai

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.