Negativa tankar är intränade, de kan därför tränas om till positiva!

Från den dagen vi föds präglar omgivningen oss och vi tränas effektivt i att värdera, döma och tänka negativa tankar – inte minst om oss själva. Sakta men säkert lär vi oss att se oss själva som ovärdiga och odugliga.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Vi är för långsamma, för snabba, för tjocka, för smala, för dumma, för smarta, för klumpiga, för rörliga, för tysta, för pratsamma, för bra, för dåliga…

Vem vill vara en förlorare? Elegant, manipulativt klär man sig i en vinnartröja och kletar ett leende på läpparna. Men innanför masken kryper det under skinnet. Vi vet att vi är ovärdiga och odugliga och vi ältar det negativa om och om igen. 

Vi gör vårt bästa för att fly. Vi shoppar, tjänar pengar och har fina prylar. När det inte fungerar så smuttar vi på drinkar. Dagen efter är dock allt som vanligt igen. Så varför inte ta tjuren vid hornen och börja träna inför ett mer fungerande liv? 

Det första man behöver göra är att bli medveten och erkänna att man har både negativa tankar och beteenden. Det kan vara svårt och väcker ofta skuld och skam. Då är det viktigt att veta att detta är präglat in i oss – vi är okej även om våra tankar, känslor och beteenden säger något annat. 

När vi väl blivit medvetna är det dags att börja skilja på vilka tankar som är fungerande för oss och vilka som inte är det. Vi lägger märke till vilka tankar som är negativa och låter dem passera utan att ge dem speciell uppmärksamhet. Istället lägger vi vår träning på att tänka kärleksfulla, empatiska tankar om oss själva och vår omvärld. 

På morgnarna läser vi en kort text om exempelvis tacksamhet och reflekterar över allt vi är tacksamma för – smått som stort. Vi mediterar en kort stund innan vi ger oss in i vardagen. På jobbet är vi vakna för eventuell negativitet runt oss och vi möter det med lugn och sinnesro. 

Vi har en sten i fickan eller en lapp på skrivbordet som påminner oss om vår träning. När vi märker att vi ”trillat dit” så dömer vi oss inte utan fortsätter bara vår träning. Igen och igen… Efter en tid märker vi att vi är mer positiva, mer lyckliga och helare som varelser. Så vi fortsätter vår träning. 

Och resultatet? Resultatet är omvälvande, helt fantastiskt, mirakulöst! Vi ser världen och oss själva med nya ögon. Hjärnan har tränats om och vi vet att det var möjligt. Vi är allt annat än ovärdiga och odugliga – vi är gudomliga och fantastiska!

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.