Per Ola: "Det finns medium som luras, kränker och begår lagbrott"

För ett tag sedan kunde man läsa i tidningarna om ett 57-årigt medium som dömts för sexuellt ofredande. Jag har pratat med honom och han ser sig som oskyldig och anser att han utsatts för en komplott av flertalet kvinnor. Tingsrätten har en helt annan syn.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Sent i fjol så fick jag en person som sysslar med medium och healing att ta bort sin Facebook-sida och att lägga ner sin verksamhet efter att ha övertygat honom om att jag hade inspelningar där flera kvinnor, oberoende av varandra, berättade om fruktansvärda övergrepp. Enda anledningen till att det inte blivit polissak ännu var att den ena kvinnan inte orkade eller ville driva sin sak. 

För något år sedan träffade jag och min fru en ung kvinna i 20-årsåldern på en mässa som storgråtande kom till oss med sin mamma. Ett medium hade berättat för henne på mässan att ”änglarna” hade sagt att hon skulle få barn men att det skulle bli missfall.

Själv blev jag och många med mig lurade av ett svenskt känt medium 2011 som i en fysisk seans bedrog alla genom att själv skapa fenomen som han ville påskina skapades av andevärlden. Jag hittade material efter seansen som dock visade på motsatsen och vi kunde avslöja honom som fejk. Det var ett hårt slag eftersom det var min egen mediala lärare.

I samma veva hade jag hjälpt en kvinna att kontakta en advokat för att stämma ett medium som lurat henne på 500 000 kr. Det tog några år innan den händelsen dök upp i media. Mediet blev dömd och kvinnan vann målet. Men om hon fick sina pengar tillbaka vet jag inte.

Det finns många berättelser om medium som luras, kränker och begår lagbrott. Det är inte så att jag vet eller tror att det sker mer skumt bland medium än bland andra verksamheter. Inte alls. Men konsekvenserna är så mycket större! Som sökare är vi extra känsliga och man tenderar att ge mediet alldeles för mycket utrymme, trovärdighet och tillit. 

Som sökare är det inte ovanligt att man bär på sorg, skuld, skam, en känsla av oduglighet och otillräcklighet. Många av oss kan säkert vittna om livserfarenheter som är mindre trevliga. Att då på vår väg i sökandet utsättas för ett medium som kränker mentalt, känslomässigt eller fysiskt kan innebära svårläkta sår.

Så sätt inga medium på piedestal, var öppen men sunt skeptisk. Inga healingbehandlingar sker utan kläder, ingen från andevärlden pratar om kommande sjukdomar eller död till er i sina budskap. 

Lyssna dig fram efter rekommendationer, se till att mediet eller healern betalar F-skatt, spela in sessionen med hjälp av inspelningsfunktionen på din telefon och inte minst – utveckla din egen mediala förmåga och låt den leda dig i livet och till människor med goda avsikter och kärlek i sina hjärtan.

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.