Rikta din uppmärksamhet inåt

I våra liv har vi lärt oss att lyssna på våra föräldrar, därefter skolan och till sist samhället. Det gör att vi ofta är väldigt otränade på att lyssna på vår egen inre röst. I huvudet surrar alla tankar som från början är yttre röster och som planterats i oss. Inte sällan när vi kommit en bit in i livet så uppstår en kris inom oss och vi börjar undra om vi är på rätt väg.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Vårt tvivel eller känsla av att något inte känns rätt ger oss möjlighet att faktiskt ta reda på vad vi själva vill, tycker och känner. Men vi har också blivit väl tränade i att inte bryta oss loss, vi ska vara ”normala” och inte tro att vi är någon speciell. 

Rädslan för att utforska oss själva kan slå klorna i oss och då uppstår andra negativa känslor som exempelvis bitterhet. Vi kan bli bittra över att vi inte fått möjligheter i livet, att våra föräldrar inte varit som andra, att vår partner burit sig illa åt och så vidare. Deepak Chopra skriver i sin bok ”Djupt till hjärtat”:

 

”Bitterhet är ett slöseri med energi. Men den har ändå en viss lockelse eftersom den alltid erbjuder oss en färdig syndabock. Alternativet är att vända sig inåt, att sörja det vi aldrig blev, att ta ansvar och gå vidare.”

 
När vi någon gång eller då och då i livet, kommer till insikt om att vi inte lever det liv vi önskar fullt ut. Då är det dags att gå inåt istället för att hitta syndabockar eller förklaringar i det yttre. Genom bön och meditation kan vi utforska vår vilja, vårt syfte och vår mening med livet. Vi kan hitta våra behov och träna oss till att mer lita på vår intuition.

 

När jag riktar uppmärksamheten inåt så börjar jag alltid med att sätta mig avskilt. Jag landar och låter tankar och känslor få flöda tills det lugnar ner sig. Därefter går jag till mitt hjärta där min kärlek till mig själv finns.

När den börjar flöda så ställer jag frågor inåt och låter svaren komma av sig själv. Det är inte alltid jag känner svaret då det kan vara fullt brus i huvudet men då fortsätter jag istället för att ge upp. 

Mer och mer har jag lärt mig vad jag vill, hur jag vill ha det och vem jag vill vara. På vägen har min tillit prövats men jag har också sett resultatet av att rikta min uppmärksamhet inåt. 

I dag följer jag mer min väg istället för andras och när jag gör det så är jag mer sann, mer nyfiken och mer mig själv i allt.

Per Ola Thornell

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.