Självhjälpsgrupper fungerar!

Det är ingen hemlighet att jag är nykter alkoholist och att jag är oerhört tacksam för att jag tog mig iväg till AA – Anonyma Alkoholister för 16 år sedan. Med åren har jag blivit medveten om tolvstegsrörelsens enorma genomslagskraft och funktion.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Varje dag går det ett par miljoner på möten runt om i världen i syfte att tillfriskna från sin sjukdom. Men det är inte enbart alkoholister som kan gå på möten. Anonyma Narkomaner är en systerorganisation till AA. Och det finns fler; Al-Anon riktar sig till anhöriga, AcA till vuxna barn till alkoholister eller andra dysfunktionella familjer, OA till överätare, GA till spelmissbrukare och det finns många fler olika grupper med olika inriktning. För den som inte har problem med sprit, droger eller spel utan känner sig känslomässigt handikappad så finns EA – Emotions Anonymus.

 

Men fungerar det verkligen? Ja, det gör det. En viktig del är att man får vara anonym. Det finns inga register på medlemmar, ingen inblandning av politik eller religion. Ingen bestämmer, som i typ föreningar. Dessutom så tar man inte emot bidrag utifrån – den som går på möte lägger några kronor eller en tia i en hatt, som av tradition går laget runt efter mötet. Dessa småslantar täcker hyra och inköp av kaffe. Blir det några pengar över skickas dessa till servicekontoret som trycker litteratur och foldrar som ges till nykomlingar. Man kan säga att tolvstegsrörelsernas grupper drivs av egen kraft och villighet.

 

I grunden är tolvstegsrörelsen ett andligt program med tolv olika steg som är som en ”manual” som man kan följa för att tillfriskna. Sedan är det upp till var och en om man tror på en högre kraft, en gud eller kraften i gruppen. Alla är lika mycket värda oavsett kön, hudfärg, tro, ställning i samhället eller livserfarenhet. Man går på möte för att man vill tillfriskna och det är det man har gemensamt. Allt det andra är oviktigt.

 

Den som är nyfiken på hur de här mötena går till, för egen del eller för någon anhörig, är välkomna på så kallade öppna möten. Om man inte vill prata eller uppge sitt riktiga namn så är det helt okej. Och som jag brukar säga, man blir inte en höna för att man går in i en hönsgård! Är du nyfiken och tror att ett tolvstegsmöte skulle kunna vara en väg för ett bättre mående – gå dit och se vad det kan ge. Jag kan inte lova att det är något för dig, men du kommer med största sannolikhet att möta av mycket värme, empati, förståelse och kärlek.

 

Per Ola Thornell

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.