Skapa rutiner för din utveckling

Många gånger under livet har mina föresatser att vara på ett visst sätt misslyckats kapitalt. Jag har hur många gånger som helst skrivit i min anteckningsbok att varje morgon ska jag börja dagen med bön och meditation.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Jag har programmerat min app i mobiltelefonen så att den mitt på dagen påminner mig att utöva meditation och mindfulness. På kvällen ska jag åter meditera. Det har ibland fungerat några få dagar för att sedan glömmas bort i stress och andra göromål. 

Varje gång har jag efter en tid retat mig på mig själv, varit irriterad och konfunderad över att jag inte gjort vad jag föresatt mig. Jag har ställt mig frågan "varför" och om jag inte värdesätter mig själv?

 

Alla religioner och andliga filosofier berättar vikten av disciplin och ärligt talat så har en del av mig tyckt att det presenterats som ett krav, påhittat av människor som vill skapa underkastelse.


Inom österländska kampsporter hälsar man ofta på träningsmattan innan man går in på den. Eftersom jag tränat olika kampsporter så har jag fått lära mig att göra detta men tyckt att det varit lite löjligt. Men det beror på att jag inte fått förklarat för mig varför. Och eftersom jag varit negativt inställd så har jag inte tagit reda på varför. I dag vet jag att hälsningen handlar om respekt och ödmjukhet, inte makt och underkastelse. Alla kampsporter har en andlig och filosofisk grund.

För ett halvår sedan var jag av olika anledningar nere för räkning mentalt, känslomässigt och fysiskt. I den åtföljande och nödvändiga kapitulationen och befrielsen från kampen i mig, så vände jag mig till andevärlden och Gud. Då, åter igen, fick jag till mig hur viktig den andliga disciplinen är. Jag gjorde då ett val att faktiskt ta tag i mitt andliga arbete och min personliga utveckling på allvar igen. 


Så nu börjar jag med att läsa och reflektera över en daglig text som handlar om tacksamhet. När frukosten är avklarad så går jag ut i kurslokalen, tänder några ljus, lite rökelse och sätter mig för att be och meditera. Jag ställer frågan; ”vem vill jag vara” och ber sedan till min högre kraft och tackar för att jag får vara en del av gudomligheten i det jag tänker, säger och gör. 

Jag mediterar och pratar med mina guider och ber dem om deras närvaro och ledning. Jag försöker bära med mig dessa tankar och känslor under dagen för att handla i enighet med dessa. På kvällen, när jag lägger mig, läser jag ett nytt kort som ger mig möjlighet att reflektera över dagen och det jag kunnat glädjas åt och det jag känt tacksamhet för.

 

Mina nya rutiner ger effekt. Precis som i allt annat jag vill åstadkomma så behöver det finnas ett beslut som jag verkligen menar. Och sedan ett disciplinerat genomförande. Smärtan i mitt liv hjälpte mig att bli redo och villig. 

Och för det är jag tacksam.

Per Ola Thornell

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.