Tjäna andra och bli lycklig!

Inom många religioner framhålls vikten av tjänandet. Det kan vara att tjäna Gud eller andra människor. Som jag ser det så är vi människor menade till detta. Det är bara att se dig omkring på jobbet, i affären, hemma, bland vänner – tjänandet är alltid en del av det vi gör.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Alla företag som säljer något tjänar andra människor genom det som de säljer. Sköterskan tjänar genom sin omsorg och sin kompetens. Föräldrarna tjänar sina barn genom att ge dem mat, kärlek och fostran.

 

Överallt finns tjänandet med. Det kanske inte alltid som tjänandet är målet, det är sant. Tjänande kan användas som medel för att få inkomst eller ett annat behov tillfredsställt. Men den som inte tjänar sina kunder väl kommer heller inte att tjäna några pengar!

 

Det betyder att om vi alla, var och en gör tjänandet till en medveten tanke så kommer vi i någon mån, att sätta andra människors väl och ve i centrum. Vår omsorg om andra, att hjälpa någon utan att förvänta sig något tillbaka ger oss en tillfredsställelse. Vi blir glada, varma och kanske rent av lyckliga. 

Det betyder inte att andra ska göra oss till dörrmatta eller börja ställa krav på oss. Tjänandet behöver komma från hjärtat på oss själva. När vi gör det i våra arbeten så kan tjänandet visa sig i engagemang, service och villighet. Vi får visserligen vår lön där ifrån men om lönen eller tryggheten av ett arbete kommer före vår önskan att tjäna, tror jag att vi för eller senare kommer att tappa lusten för det arbetet. 

Tänk själv – det arbete eller de studier du har, valde du en gång och just då kände du säkert sköna känslor i kroppen. Att få göra det som man önskar och som är till nytta och nöje både för en själv och andra är vår inre drivkraft. 

I våra relationer ser tjänandet ofta annorlunda ut. Där finns sällan yttre faktorer som ”döljer” tjänandet. Vi omger oss med människor som vi gillar och de gillar oss. Vi hjälper och tjänar varandra mer naturligt. Och när vi gör det, villkorslöst, så tror jag att vi tjänar syftet med våra liv och därmed också vår Högre Kraft.

När vi tjänar mår vi bra. Vi är menade att göra detta. Inte för att jag eller några religioner säger det. Utan för att en kraft, starkare än oss själva, då får oss att må bra!

 

Per Ola Thornell

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.