Vad kan kärleken göra nu?

Ibland blir våra dagar inte som vi tänkt oss. Kanske har du som jag fått uppleva en annans människas vrede eller frustration och fått det kastat på dig som om det vore ditt fel?

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Ibland blir våra dagar inte som vi tänkt oss. Kanske har du som jag fått uppleva en annans människas vrede eller frustration och fått det kastat på dig som om det vore ditt fel?

 

Oavsett vilken sanningshalt det har, så är det lätt att dras med i den andres attack och försöka försvara sig. Det hände mig för några dagar sedan.

 

En företagare som jag tidigare gjort konsultuppdrag åt, tog till alla medel för att trycka till mig. Maktspel, manipulationer, tankekonstruktioner, ja han gjorde allt.

 

Jag var inte beredd och hade inte riktig närvaro när attacken kom så istället för att bara vara, lyssna in och se vad som skedde framför mig, så gick jag i försvar.

 

Det var dömt att misslyckas. Någon klok sa en gång; vill du ha rätt eller vill du må bra? I vilket fall, resultatet efter den här händelsen idag var att jag lämnade personens rum i frustration, förvirring och nedslagenhet.

 

Några timmar senare så kom insikterna. Hade det varit för några år sedan så hade jag blivit vansinnig och bett personen fara till ett varmt ställe.

 

Men jag har förändrats och nu kände jag mig lugn och sansad igen. Jag insåg att jag inte ägde problemet. Jag trodde att jag gjorde det för att en del av mig, en del av mina gamla mönster, reagerade med rädsla för förlust och nederlag.

 

Men det som hände handlade inte om mig eller det jag gjorde, jag var bara en ursäkt, ett verktyg för den andre. Den här personen uttryckte ilska och makt eftersom han var rädd att inte få det han ville ha, det han trodde han saknar och att förlora det han redan har.

 

På ytan handlar det förstås om pengar. Men i grund och botten handlar det om kärlek, om att duga, att bli sedd – rädslan för att dö.

 

I vårt samhälle är pengar makt och det är lätt att låta sig styras av pengar eller de som har pengar. Men makt och dålig självkänsla är ingen bra kombination.

 

Samtidigt är makt är inget man har, det är något andra ger en. Man kan inte ha makt över någon om den andre inte tillåter det.

 

Så jag tar tillbaka makten jag gav och ger istället så mycket kärlek jag kan till mig själv och personen i fråga. Nu ska jag träna på vem och hur jag vill vara till nästa gång jag försätter mig i en liknande situation. Jag ska träna på att ställa frågan; vad kan kärleken göra nu?

 

Per Ola Thornell

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.