Vad vet vi om oss själva egentligen?

Vi människor är ofta så fulla av vårt eget vetande. Vi påstår att vi känner vår partner, våra barn, våra arbetskamrater med flera, men sanningen är oftast att vi inte ens känner oss själva fullt ut.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Vi vet hur köttbullar eller en grönsallad smakar trots att varje gång vi äter någon av dessa rätter, aldrig smakat just de som då står på bordet. Vi vet ofta vad som är rätt och fel med resultatet att vi blir ovänner med andra som tycker tvärtom. Vi läser böcker där författarna beskriver hur de vet hur det ser ut i andevärlden, hur man ger healing, eller för all del, hur man vet att Gud inte finns. 

Det är mycket vetande över allt ifrån. Som jag ser det finns det egentligen inget riktigt vetande alls. Det finns erfarenheter och upplevelser och dessa är individuella. Ibland kan vi göra gemensam sak med andra som har samma eller liknande erfarenheter. Men det är inget vetande eller universell sanning. Andra kan få helt motsatta upplevelser eller resultat. Inte sällan blir ett tyckande och meningsskiljaktigheter resultatet.

Vetenskapen höjs ofta till skyarna där vetande och sanning råder. När ett experiment är repeterbart och resultatet blir detsamma är saken klar. Då säger vi att vi vet. Ända tills någon annan forskare kommer på att det inte alls är så. Så vad vet vi egentligen? Som nu när du läser denna krönika, vet du att jag har rätt eller att jag har fel? Skulle du kunna tänka dig att vara öppen, nyfiken och utforskande?

 

Jag menar att vetandet kan begränsa oss och vår utveckling. Vetandet kan göra oss blinda. För om vi redan vet hur vår partner är, hur en krokus ser ut, hur du själv är, hur andevärlden ser ut och så vidare – vad finns det då kvar att vara nyfiken på? Vad finns det då att se och upptäcka? Om jag redan vet vad min partner ska säga, hur bra lyssnar jag då? 

Inom mindfulness finns ett begrepp som kallas ”beginners mind”. När man övar sin närvaro med ”beginners mind” så övar man på att ta bort allt vetande så att man istället får uppleva det som är nytt i nuet i varje stund, varje blomma, varje andetag, varje del av sig själv, sin partner, eller vad som helst.

 

Genom att ta lite lättare på vårt och andras vetande får vi utrymme att upptäcka mer av livet, att slappna av lite, bli mer öppna och lekfulla. Kunskap är fullt av vetande medan vishet är fullt av upptäckarglädje. Jag vet inte om det fungerar för alla. Men det fungerar för mig.

 

Per Ola Thornell

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.