Vad vill du möta inom den mediala sfären?

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

Många vet att jag för några år sedan avslöjade min egen kända, mediala lärare och mentor när han med sitt bedrägliga beteende lurade sina elever och andliga sökare. Det blev ett ramaskri, även långt utanför Sveriges gränser, när jag och min fru berättade att de andliga fenomen som uppstått under en fysisk seans skapats av mediet själv. Han tog sig helt enkelt loss från den stol som han låtsades bli fastlåst vid och gick sedan omkring i det mörka rummet. Han tog på folk, pratade med förställd röst och skramlade med allehanda ting i rummet. Allt var fejk och jag skrev en bok om det – I Total Sanning – falskt och äkta inom den andliga världen.

Händelsen och boken delade sökare i två läger. Det ena lägret stöttade mig och min fru och önskade mer etik och moral inom det andliga. Det andra lägret tyckte vi var idioter som bedrev häxjakt och ansåg att mediet i fråga hade gjort ett misstag och skulle förlåtas omedelbart.

En av de medverkande i boken jag skrev är mediet Mia Ottosson, som själv skrev en bok med titeln Sexhealern. Boken handlar om hennes dåvarande man, ett berömt medium och healer från England, som förgrep sig på kvinnor under sina sessioner, bland annat en ung kvinna i tonåren. Han skyllde på att han var i trans och att det var hans guide som gjorde detta. Han hamnade i fängelse här i Sverige och händelsen delade människor i två läger. Det ena lägret förfasades över vad som skett och tyckte att det var rätt att han straffades. De efterlyste mer etik och moral. Det andra lägret försvarade mediet och påstod att allt var ren konspiration och lögn.

Jag har 20 berättelser till jag kan skriva om med liknande scenarier och med andra så kallade kollegor där sexuella, mentala och känslomässiga övergrepp eller ekonomiska ”lurendrejarfasoner” skett. För att inte tala om utövare som inte har den blekaste aning om vad de sysslar med och som ska bota allt från cancer till ekonomisk fattigdom eller som kanaliserar avlidna kändisar som exempelvis Zarah Leander (sjungandes falskt och med fel text).

Många undrar varför mediumskap och healing inte är accepterat i det svenska samhället, till exempel inom vården? Jag tycker ovan beskrivda situationer talar sitt tydliga språk i detta. Om du låg på sjukhus svårt sjuk i cancer och ville ha dit en healer, skulle du då vilja ha en person som kom till din bädd klädd i indiankläder köpta på en hälsomässa, bankandes på en trumma och som utstötte ljud som kopierats från en cd-skiva? Eller skulle du hellre vilja ha en healer vars förmåga kunnat dokumenteras vetenskapligt?

Om du fastnat i en livssituation och behöver mediala råd, nöjer du dig med någon som gått en helgkurs i tarot eller vill du hellre ha hjälp från någon som ägnat 20-30 år i det mediala genom utbildning, engagemang och dokumenterad bevisföring?

Denna krönika är inte skriven i affekt – jag är känslomässigt neutral när jag skriver. Och vill vara tydlig med följande; bortom beteende, bortom vår fysiska kropp är vi alla hela och heliga. Därför är alla i mina ögon okej, det är vad de gör som INTE är okej. Jag säger inte att vissa är mer värda än andra. Jag säger inte att vissa är bättre människor än andra. Jag påstår inte att vissa verksamma med endast lite utbildning inte kan vara duktiga. Och det är absolut inget fel med att klä sig som indian och dansa med en trumma om man känner att det känns rätt och i rätt sammanhang. Och jag menar inte att bedra människor med mediala fenomen betyder att man inte har mediala förmågor annars.

Min fråga är bara: Vad vill du möta inom det mediala och andliga? För det är din efterfrågan som skapar utbudet. Om du inte bryr dig om vad du efterfrågar och köper så kommer vi inte en millimeter framåt i utvecklingen. Om etik, moral och kärlek inte är ingredienser som behöver vara på plats när du vänder dig till verksamma inom vår sfär – förvänta dig då heller inget verkligt resultat i ditt liv. Du är ansvarig för vad du söker och köper.

Namasté
Jai
www.loveit.se

Fler krönikor

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.